Şirin Sever Halkidiki'yi keşke keşfe var mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Halkidiki'yi keşke keşfe var mısınız?

Haberin Devamı

Tatil mevsimi geldi çattı ya, ‘Bodrum mu Çeşme mi’ kavgasının da eli kulağında. Birileri bu gereksiz tartışmayı sürdüredursun...

Bir yanda da Çeşme Bodrum karmaşasından bıkanlar, ‘beach’lere gereksiz paralar dökmekten ve kazıklanmaktan yılmış insanlar var ki; onların bir numaralı tatil tercihi Yunanistan kıyıları.

Şayet başıma bir şey gelmeyecekse söylemek isterim: En akıllısı da onlar. Kızan kızsın, gerçek bu. Defalarca bıkmadan usanmadan, hiç pişman olmadan Yunan adalarında tatil yapmış biri olarak fikrim bu.

O yüzden sezonu erken açtım ve son zamanların en gözde tatil bölgesi Halkidiki’yi keşfe çıktım bu kez. Zira en ucuz en tenha zaman.

SELANİK’E BİR SAAT!

Halkidiki Türkler’in hakkında en az şey bildiği tatil bölgelerinden biri. Çünkü bir Mikonos, Santorini gibi deli popüler değil. Bilen biliyor diyelim. Selanik’e çok yakın olduğu için, Selanik’te oturanların hafta sonlarını geçirdikleri sayfiye bölgesi aslında.

O yüzden hafta sonları yollar müthiş kalabalık. Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan, elin üç parmağı şeklinde bir bölge. Buraya Yunanistan’ın Maldivler’i diyorlar. Üç parmağın en solundaki Kassandra bölgesini avcunun içi gibi bilen bir arkadaşım bana burayı tanıtmak için gönüllü olunca, hiç düşünmeden koştum. Tabii yazacak bir dolu şey birikti. Onlar da aşağıda..

NEDEN GİDİLİR?


■ Halkidiki’nin büyüsünü sadece ‘deniz kum güneş’ diye özetlemek haksıklık olur. Çünkü aynı deniz, aynı plajlar, aynı
güneş bizde de var. Ama bizde ne yok? Huzur, medeniyet, kibarlık, ucuzluk, doğallık, rahatlık yok. İşte bu yüzden gidilir.

■ Yarımadanın her yerinde salaş plajlar da var, lüks tesisler de. Ama birkaç özel plaj hariç hiçbirinde bizdeki gibi şemsiye şezlong ücreti yok! Plajlara ücretsiz girip çıkıyorsunuz.

■ Yunan mutfağı dediğiniz şey bizimkiyle aynı zaten… Ama her tür deniz mahsülü, yeşillik, otlar, mezeler daha ucuz ve en doğalıyla masada.

■ İstanbul’dan arabayla 6-7 saatte Halkidiki’ye ulaşılıyor. Uçak derseniz, Selanik’e uçup bir saatte Halkidiki’ye varılıyor.

Minik Alaçatı: AFYTOS

Dediğim gibi Kassandra, üç parmağın en alt ucunda, plajları, restoranları, gece kulüpleri ve sosyal hayatıyla bölgenin en hareketli yerlerinden biri... Lüks otellerden küçük aile işletmelerine kadar pek çok seçenek var.

SIKI GECE HAYATI VAR

Afytos ise bölgenin en tipik yerlerinden... Dar sokakları, sokaklara yayılan küçük dükkanları, yamaca sıralanmış bar ve kafeleriyle Alaçatı’yı andıran sevimli bir yer. Sahil yamacındaki kafe ve barlara oturunca, kalkmak istemiyor, ‘Ah keşke burada yaşlansam’ diyorsun. Kışın nüfusu 2 bin 600 olan Afytos’ta yazın nüfus artıyor.

Yunanistan’ın kalburüstü kesimi buraya akıyor. O yüzden şehirde müthiş bir gece hayatı var, tavernalar, barlar köyün dışına kadar taşmış.

Dolayısıyla böyle bir yerde şarap tadım mekanı, müthiş yemekler yapan bir şef bulmak (Eat7 isimli mekan) beni şaşırtmadı. Gastronomiye de önem veriyorlar. Mesela Afytos’ta 1-7 Temmuz haftasında şarap günleri var.

MAKARA
Güzel günler gelince, ne yapacağımızı şaşırıp mal gibi bakakalacağız bir süre... (Twitter’dan)


Ruslar Türkiye’den vazgeçemez

Arkadaşım Halkidiki muhtarı gibi olunca, Kassandra bölgesinin belediye başkanı Vasilios Kyritsis ile de tanıştık. Kendisi aslında bir inşaat mühendisi, 2.5 yıldır görevde.

İstanbul’a defalarca geldiğini, Bodrum’u gördüğünü duyunca, soru sormadan duramadım tabii...

1.Kassandra bölgesinde yaz ve kışları nüfus ne kadar? Tek gelir kaynağınız turizm mi?

Kışın nüfus 20 bin civarında. Yazları 500 bine çıkıyor. Günübirlik gelenler de var. Buraya en çok Balkanlar’dan turist geliyor. Son zamalarda Türkler de çok gelmeye başladı. Ekonomi büyük oranda (yüzde 40 civarı) turizmle dönüyor. Ama zeytincilik de önemli bir gelir kalemi. Zeytinyağımız ünlü, yüksek kalitede ürünler var.

2. Türkler neden buraya gelmeyi tercih ediyor sizce?

Öncelikle kulaktan kulağa yayılıyor... İkincisi Selanik Havalimanı’na yakın, ulaşım kolay. Kültürlerimiz benzediği için insanlar rahat ve güvende hissediyor kendini. Türkler’i gördüğümde mutlu oluyorum çünkü aynı enerjiye, kültüre sahibiz.

JET-SET DE SIK SIK GELİYOR

3. Burayı yükselen değer haline getirmek için çabalıyorsunuz anladığım kadarıyla. Nedir planınız?

İki tercih var: Çok turist ya da az ama para harcayan elegan turist! Biz para harcayan turist gelsin istiyoruz. Kassandra, Kuzey Yunanistan’daki en lüks ve en iyi eğlence mekanlarına sahip, bunu keşfetsinler istiyoruz. O yüzden de çalışıyoruz...

Turizm acentaları çalışanlarını eğitiyor, oteller/termal SPA’lar yenileniyor, yeni oteller, yeni bir marina yapılıyor. Hatta yeni yollar yapıldı. Reklam ve sosyal medya çalışmaları için de planlar yapıyoruz. Mesela Amerikalı yatırımcılar akın akın otel yapmaya geliyor ama Türkler gelmiyor. Çünkü Türkler’in istediği popülerlik yok.


4. Jet-set için hizmet verebilecek kapasiteniz var mı peki?

Buraya çok fazla sayıda jet set geliyor ama kendilerini, paralarını göstermeyi sevmeyen bir kesim bu. Buradaki sadeliği, güzelliği seven mütevazı zenginler.

5. Türkiye’de turizm sıkıntısı sizi olumlu yönde etkiledi mi?

Evet Türkiye’ye gitmeyen bize geliyor. Özellikle Almanya ve İngiltere’deki acenteler bize kaydı. Ama bana göre Türkiye’nin turizm sorunu uzun sürmez çünkü Ruslar Türkiye’den vazgeçmez. Seviyorlar Türkiye’yi.

ŞİRİN BİR TESPİT
Yayalara da ehliyet verilmeli. Hâlâ kaldırımda yürümeyi bilmeyenler var!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder