Tamer Heper Adalet tecelli edemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Adalet tecelli edemiyor

Eşimin beş yıl önce ayrıldığı eşinden bir çocuğu var. Beş yıldır eşine ve çocuğuna nafaka ödüyor. Ancak iş imkanları o kadar daraldı ki biz zor geçiniyoruz. Bir süre önce birikmiş nafaka borcunu ödeyemedi, icra tehdidi altında borç harç ödedik ama artık dayanamıyoruz. Biz nafaka indirim davası açarsak eski eşi de artırım davası açar kazanırmış. Bu nafaka bizim belimizi büktü. Bunun bir yolu yok mu, ölene kadar nafaka mı ödeyeceğiz? M.Y.

Okuyucumun sorusu önemli bir probleme parmak basıyor. Benim çevremde olan bir olayda, sekiz aylık evlilik sonucu boşanmış eşe nafaka tayin edildi, nafaka borçlusu erkek eski karısına sekiz senedir nafaka ödüyor. Sekiz aylık evliliğe karşı sekiz senene nafaka. Bu adalet mi? Sizinki de buna benzer bir olay. Önce olayınıza geleyim sonra bir görüş açıklayayım. Nafakaya hükmedilirken nafaka alacaklısının ihtiyacı ile nafaka borçlusunun imkanları dengede tutulmalıdır. Bu nedenle de zaman zaman ayarlama yapmak mümkündür.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile sizin açacağınız indirim davasına karşın karşı tarafın açacağı artırım talebi kabul görür diye bir kural yok. Şartları varsa nafaka indirilir, şartları varsa artırılır. Dolayısı ile dava açmaktan kaçınmayın. Eşinizin maddi imkanları kısıtlandı ise nafaka indirilebilir. Şimdi burada fikrimi açıklamak istiyorum. Düşününüz ki boşanmış hanım, eski eşinden nafaka alıyor. Peki niye? Çünkü geçinme ihtiyacı var. Peki nafaka ödeyen erkeğin geçinme ihtiyacı yok mu? Var. Peki erkek ne yapıyor? Elbette çalışıyor. Peki hanım ne yapıyor? Nasıl olsa nafaka geliyor diye çalışmıyor veya kaçak çalışıyor, resmen çalışmıyor görünüyor. Bu halde kocayı nafakaya mahkum etmek adil mi? Böyle durumlarda nafaka alacaklısının sosyal ve fiziki durumuna bakmak gerekir. Çalışabilir durumda ise kasden çalışmıyor veya kaçak çalışıyor demektir ve bu halde de nafaka kesilmelidir. Ancak bugünkü uygulamada çalışan biri kötü niyetle çalışmayan birine mahkum edilmektedir ki adil bir tutum değildir. Doğrusu mahkemelerin bu hususu gözardı etmemesini bekliyorum. Sekiz ay evli kalıp da sekiz sene nafaka ödemek diye bir adalet düşünemiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder