Tamer Heper Akıl sağlığı yerinde olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Akıl sağlığı yerinde olmalı

Haberin Devamı

Babamız 2006’da beyin kanaması geçirdi ve felç geldi. Sonra beyinde yeni tıkanmalar oldu ve sağlığı çok bozuldu. Dört dairesi vardı. Kardeşim bankadan muhtelif kredi kullanmış ve babamın iki dairesini teminat olarak ipotek etmiş. Sonra ek kredi için diğer iki daireyi de ipotek etmek gerekmiş. Tapu müdürü babamın hastalığını görünce ipotek yapmamış. Bankanın şube müdürü tapuya telefon açıp, yapmaları için ısrar etmiş, hatta kızmış. Ben yurt dışındaydım, geldiğimde babam yüzde 81 özürlüydü. Babamın akli özürü nedeni ile bu ipotekleri kaldırabilir miyim? İ.A.

Okuyucumun anlattıkları önemli. Bir insanın felç geçirip, sonradan yine beyinde problemler yaşaması, anlattığı olayda incelemesi gereken bir durum. Bir insan hukuki işlem yapacak ise reşit ve mümeyyiz olmalıdır. Reşit olmak, 18 yaşını doldurmak demek. Mümeyyiz olmak da yaptığı işlerin sebep sonuç ilişkisini kurabilmek demek. Yani halk arasındaki tabirle aklı başında olmak demek. Babanız önemli bir borçlanma yapmış.

[[HAFTAYA]]

Bu borçlanmayı yaparken bahsettiğiniz hastalıklara sahip idiyse yaptığı hukuki işlem geçersizdir. Özellikle borçlanma işlemleri bu durumda önem kazanır. Mümeyyiz olmayanlar borçlandırıcı işlemleri yapamazlar. Bırakın babanız gibi yüzde 81 özürlü birini, bir ara 60 yaşını geçenlerden sağlık raporu isteniyordu. Yani 60 yaşını geçenlerin artık akıl sağlığı yerinde olmaz gibi bir mantıksızlık yerleşmişti. Yani işlemler için bu kadar titiz davranılıyor. Bu açıklamamın neticesinde, babanız borçlandığı sırada akıl hastalığına yakalanmış idiyse evet, işlemin iptali mümkündür. Yeter ki işlem esnasında bu hastalığa sahip olduğu ispatlansın. Burada, hastalığın bu tarihte mevcut olduğunu gösteren bir izlenim var; o da ikinci defa tapuya gidildiğinde tapu müdürünün tutumu. Ancak beyin kanaması aniden gelen ve bir anda insanı sakat bırakabilen bir durum olduğu için yine de ilk işlem anında babanızın durumunu ispatlamak zorunda kalacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder