Tamer Heper Alınan küçük ama toplam büyük
HABERİ PAYLAŞ

Alınan küçük ama toplam büyük

Bankadan kredi çektim. Krediyi verirken komisyon kestiler. Krediyi geri öderken para kestiler, teminatı kaldırırken kaldırma parası aldılar. Bunlar yasal mı? R. Y.

Bankaların alabilecekleri ücretler elbette yasalar içinde olmalıdır. Ancak bankalar genel isimleri kullanarak aldıkları paraları bu katagoriye sokarak para tahsil etmektedirler. Bunları çoğunlukla komisyon veya işletim bedeli adı altında almaktadırlar ki bunların çoğu yakıştırmadır. Dolayısı ile büyük bir kısmı mahkemelerce iptal edilmekte ve müşteriye iade edilmektedir. Ancak kesilen paralar ferdi olarak bakıldığında küçük görüldüğünden vatandaş mahkeme ile uğraşmaktan çekinmektedir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Örneğin hesaba para yatırdığında 4-5 lira gibi bir para kesiliyor. Bunun için hiç kimse mahkemeye gitmeyi düşünmüyor, sineye çekiyor. Teminatın kaldırılmasında nisbeten yüksek paralar istenilmekte, ancak bu da ipotekten veya araç üzerindeki tedbirden kurtulan vatandaş tarafından sineye çekilmektedir. Oysa yapılan işlemlerin hacmi düşünüldüğünde bankaya çok yüklü para girmektedir. Bunlar yersiz alınan paralardır ve önce tüketici hakem heyetine ve gerekirse tüketici mahkemelerine başvurmakta yarar vardır. Bildiğiniz gibi tüketici mahkemelerinde işlemler harçsız yani parasız yapılmaktadır.

Zarara uğratan öder

Bankaya elektrik su parasını ödeme talimatı verdim. Sonra o evden çıkıp bir başka yere taşındım. Eski evdeki ödemelerin iptalini yeni evin ödemelerini yapmalarını istedim ama bir yıl sonra hesaplarımda hata olduğunu gördüğümde eski evin tüm faturalarının benim hesabımdan ödendiğini gördüm. Şimdi ne yapabilirim? B.M.

Genel bir kuraldır, herkes kusuru ile zarara uğrattığı birinin tüm zararını öder. Siz bankaya ödemeleri kesmeleri talimatını vermişsiniz. Bankanın tek görevi sizden para alıp kasasında saklamak değil, onu güvenli bir biçimde muhafaza etmektir. Sizin paranızı güvenli bir biçimde muhafaza etmemiş. Dolayısı ile kusurlu davranarak sizi zarara uğratmış. O halde zararınızı faizi ile birlikte ödeyecek. Bu nedenle bankaya başvurun, zararınızın faizi ile birlikte ödenmesini talep edin. Ödemezlerse hesap tablosunu alın ve dava edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder