Tamer Heper Aman taksitleri aksatmayın
HABERİ PAYLAŞ

Aman taksitleri aksatmayın

Kamudan emekli bir kadınım. Aldığım emekli maaşı çok cüzi ama ben ilkokul mezunu olduğum için çocuğumu üniversitede okutmayı hedef aldım ve okutuyorum. Ancak emekli maaşı ile geçinme zorluğu karşısında bankalardan iki-üç defa kredi çektim. Aylığımdan her ay biner lira kesiliyor. Babadan kalma bir arsam ve içinde oturduğum küçük bir dairem var. Bankaya bu paraları ödemezsem bunlara el koyarlar mı? İşlemler nasıl olur? D.Y.

Anlattıklarınız insanın gözünü yaşartacak şeyler. Sizin durumunuzu ben yazarım, sorunuzu da yanıtlarım ama daha fazlasını yapamam. Daha fazlasını yapmak devletin görevi. Devlet vatandaşını banka kredisine mahkum etmemeli. Siz üç lira kredi alırsınız ama bunu yedi lira olarak ödersiniz. Yani banka size sosyal yardım yapmıyor, banka ticaret yapıp sizden para kazanıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Size insanca yaşamı, çocuğunuzun tahsilini tamamlamasını, hatta daha sonra ona iş teminini sağlaması gereken devlettir. Ancak o devlet bugün üç kuruş emekli maaşından yüzde 15 kesiyor. Bu parayla ne yapıyor o da belli değil. İş daha gelişti, şimdi yüzde 15’le kalmıyor. “Eski borçlarını bulduk” deyip neredeyse emekli maaşının yarısını kesiyor. Şükredin ki bankanın kestiği 1000 lira dışında emekli maaşınızın yarısı henüz kesilmemiş. Geleyim yanıtıma. Sizin bir gün kredi borcunuzun geri ödemesi aksarsa size bir ihtarname gelir. İhtarnamede şöyle der: Sen şu-şu geri ödemelerini geciktirdin, biz senin hesabını kapattık (kat ettik) artık borcun tamamını öde. Ödemediğiniz takdirde icra takibine muhatap olursunuz, icra takibi sonucunda da malvarlığınıza haciz gelir. Ancak oturduğunuz ev haliniz ile münasip küçük bir daire olduğuna göre bunu haczetmeye kalkarlarsa ‘meskeniyet iddiası’ dediğimiz bir itirazda bulunacaksınız. Zira bir borçlunun kendi sosyal durumu için ancak yeten meskeni haczedilemez. Arsanız için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Benim temennim, geri ödemelerinizi aksatmadan ödemeniz ve bu muameleye maruz kalmamanızdır. Zira böyle bir durumda faiz farklı hesap edilir ve borç katlanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder