Tamer Heper Annenizin bazı hakları var
HABERİ PAYLAŞ

Annenizin bazı hakları var

Annem bir ekmek firmasında 5-6 senedir taşeron işçi çalışmaktaydı. İş değişikliği gerekçesi ile işine son verildi ancak kendisine tazminat falan ödenmedi. Bu tazminatı nasıl alırız? ? F.Ç.

[[HAFTAYA]]

Günümüzde taşeron işçilik tek başına bir problem olarak görülmektedir. Ancak taşeron işçi demek İş Kanunu’ndan kaynaklanan haklardan yoksun işçi demek değildir. Taşeron işçi her ne kadar bir işyerinde çalışıyor ise de bu işyerine hizmet götüren bir başka işyerinin elemanıdır ve yasal hakları vardır. Elbette bunlardan biri kıdem tazminatıdır. Anneniz bir işyerine bağlı olarak çalışmış, dolayısı ile bağlı bulunduğu bu işyerinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde işine son vermesi halinde elbette kıdem tazminatını hak edecektir. İş değişikli yapılacağı gerekçesi ile işveren tarafından işine son verilen işçi kıdem tazminatını hak eder. Anlattığınız durumda anneniz de kıdem tazminatını hak etmiştir.

Haberin Devamı

Zira 5-6 senelik bir çalışma kıdem tazminatını gerektirir. Soracağım husus annenizin kıdem tazminatı hakkını etkilemeyecektir ama merak ettiğim bir husus olmuştur. Acaba diğer işçilerin durumu ne? Onlara da tazminat ödenmedi mi? Ödenmedi ise onlar ne yaptı? En son annenizin yapması gerekene geleyim. Anneniz iş mahkemesinde kıdem tazminatı talebi ile dava açacak. Ancak bir çalışanın tek talebi kıdem tazminatı değildir. Bunun yanında ihbar tazminatı, şayet var ise fazla mesai ücreti veya varsa tatil hakkını kullanmayıp bu dönemlerde de çalıştı ise tatil ücreti gibi hakları da var olabilir. Açılacak davada bunlar da birlikte istenebilecektir. Benzer konu ile ilgili olarak bazı okurlarım da “İşyeri el değiştirdi, yeni patron eski çalışmalarınızdan sorumlu değilim tazminatınızı eski patrondan alın diyor, bu doğru mu?” diye soruyor. Hayır doğru değil, yeni patron çalışanların tazminatından, işçinin çalışmaya başladıkları tarihten itibaren sorumlu. Ancak yeni patron tüm çalışma dönemi için tazminat öder sonra eski patronla aralarında bölüşerek işi hallederler. Bu durumda işçi mağdur olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder