Tamer Heper Arazinin durumu ne?
HABERİ PAYLAŞ

Arazinin durumu ne?

Haberin Devamı

Babamın 1980’den bu yana zilyet olarak kullandığı köy arazisi dışı, kadastrosu bulunmayan bir alanı var. Buranın tapusunun babama devrini talep edeceğiz ama babamın yaşı itibarıyla ilgilenmesi ve adliyeye gitmesi zor. Bunu ben devralıp dava konusu yapabilir miyim? ● S.V.

Biliyorsunuz gayrımenkuller ancak tapu dairesinde devir işlemi yapılmak sureti ile alınıp satılır. Ancak kadastrosu bulunmayan alanlar sanki menkul alım satımı yapılıyormuş gibi taraflar arasında yazılı sözleşme ile devralınıp satılabilir.

Buna zamanında ‘köy senedi’ veya ‘muhtarlık senedi’ demişler. Ancak böyle alım satımın geçerli olabilmesi için muhtarlıkta yapılması veya muhtar mührünün bulunması şart değil. Taraflar arasında yapılan bir sözleşme ile zilyetliğin devri de gerçekleşir ve bir gün kadastro geçip bu yerler tapu kütüğünde yer aldığında artık tapu dairesinde devir işlemleri yapılır.

Zaten kadastro geçecekken de kadastro heyeti bu yerlerin malikinin kim olduğunu araştırır. Bu sırada devir senetleri de belge olarak kullanılır.

KAYITLARA GEÇMELİ

Bu durumda gerçekten bu yer henüz tapu kayıtlarında yer almıyor ise babanızdan sözleşme ile devralmanız mümkün. Ancak bunun üzerine adınıza tapunun geçirilmesi için yukarıda özetlediğim durum çerçevesinde bu yerin tapu kayıtlarına geçmiş olması lazım. Burada şöyle bir çelişki görüyorum. Tapu talep edecekseniz demek ki bu yerler kadastro görmüş.

O halde adi senetle devralamazsınız. Kadastro görmemiş ise tapusunu alamazsınız, zira yoktur. Tapusu var da sadece herhangi bir nedenle zilyet ise -ki buna bir örnek intifa hakkıdırbu halde farklı hukuki durumlar söz konusudur. Önce bu husus İstanbul’da esnafla araştırılmalı sonra çözüm üretilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder