Tamer Heper Bana göre haklısınız
HABERİ PAYLAŞ

Bana göre haklısınız

İsmim kullanılması zor bir isim, üstelik yaygın bir isim de değil. İsmimi değiştirmek için ne yapmalıyım? Avukat gerekir mi? M.S.

Evet haklısınız isminiz pek duyulmuş bir isim değil. Bir kimsenin ismini değiştirmesi için dava açması lazım. Ancak isim değişikliği keyfi olmaz, yasal olarak, kullanılmasında sakınca bulunan isimler değiştirilebilir. Ancak insanların hayatı boyunca kullanmadığı, başka isimle tanındığı durumlarda da tanınmış bulunduğu isimlerle değiştirmesine izin veriliyor. Gördüğüm kadarı ile sizin isim değiştirme talebinizde haklı nedenler var. Bunun için bir dava açmak gerekir dedim. Şayet dava dilekçesini yazıp davayı ben takip edebilirim diyorsanız, her davada olduğu gibi herkes kendi davasını takip edebilir, hiçbir davada avukat tutmak mecburiyeti yoktur. Ancak teknik bir hata yaparım, işi uzatırım veya sonuç alamam diyorsanız elbette bir avukatla işbirliği yapmanızda yarar vardır. Ben çoğunlukla bir meslektaşımla işbirliğini tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Akıllar karışabilir

Kira artışları konusunda bir iki yazınızı okudum. Son ay ile ilgili artış oranını 4.30 olarak verdiniz. Gazetelerin ekonomi sayfalarında ise muhtelif rakamlar var. Bunlardan hangisi doğru? Bu farklı ifadeler nereden kaynaklanıyor? S.N.

Aklınızdaki karışıklığa hak vermemek mümkün değil. Gazetelerin ekonomi sayfalarında da verilen rakamların muhtelif olmasını ben yadırgamıyorum. Şimdi yapacağım açıklamadan sonra siz de yadırgamayacaksınız. Enflasyon rakamları muhtelif usullere göre hesaplanır. Tek hesaplama tarzı yoktur. Bunlar şunlardır. Üretici fiyat endeksi olarak dört hesaplama yapılır. Bunlardan biri, bir önceki aya göre artış, ikincisi geçen yılın sonu itibariyle endeks, üçüncüsü geçen yılın aynı ayına göre endeks ve sonuncusu on iki aylık ortalamaya göre endekstir. Bu dört hesaplama tüketici endeksi olarak ayrıca hesaplanır ki ortaya sekiz ayrı rakam çıkar. İşte gazetelerde bunlar yayınlanır ve sizin karşınıza sekiz ayrı rakam çıkınca akıllar karışır. Oysa bana kira artışları için hangi oranın kullanılacağı sorulduğu için ben de Türkiye İstatistik Kurumu’nun ÜFE’sinin on iki aylık ortalamasını veriyorum. Çünkü kira artışlarında bu endeks uygulanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder