Tamer Heper Başvuruda bulunun bakalım
HABERİ PAYLAŞ

Başvuruda bulunun bakalım

Bir kamu kurumu olan hastanede SSK’lı olarak çalışıyorum. Çalıştığım bölümde şua mevcut, kadrolular şua izni kullanıyor biz kullanmıyoruz. Bu hakkımızı nasıl sağlarız? V.T.

İş Kanunu’nda elliden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulacağını belirtiyor. Şayet bahsettiğiniz işyerinde bu kurul varsa buna başvurmanız gerekiyor. Yasal olarak kurulun o gün toplanıp karar vermesi lazım. Karar size bildirilir ve gerekli önlem alınır. Şayet bu kurul yoksa işveren veya işveren vekiline başvurulması gerekiyor. Bu başvuruları yapın alacağınız yanıta göre sonraki adımların ne olacağına karar vereceksiniz. Kanunda önlem alma zorunluluğundan bahsediliyor ve gerekli tedbirlerin alınmaması halinde altı işgünü içinde iş akdinin haklı feshinden söz ediliyor ama bu ortamda iş akdinin feshinin bir önlem olacağını da pek sanmıyorum. Karar sizin.

Haberin Devamı

Rakam fazla büyük

Eşimin bir bankadan alınmış kredi kartı var. Limiti 800 lira. Bir yakınımız kullanmak üzere aldı ama şimdi borcumuz 127 bin lira. 800 lira limitli bir kredi kartının borcu nasıl 127 bin lira olur? Bunun mantıklı bir açıklaması var mıdır? Y.Y.

Doğrusu ilk bakışta elbette yok. Üstelik eskiden limit aşılması mümkündü yani limit aşıldı mı alım satım işlemi kesilmiyor, üstelik bunun için bir de limit aşım ücreti alınıyordu. Yani bankalar kâr üzerine kâr koyuyordu. Ancak şimdi limit aşım ücreti yasayla kaldırıldı. Artık limit aşıldı mı alışveriş yapamıyorsunuz. Dolayısı ile 800 liranın üzerine alışveriş olarak çıkmak mümkün değil. Ancak faiz işletmek mümkün. Peki 800 lira limitli bir kartın faizi ile birlikte borcu 127 bin lira olur mu? Uzak ihtimal. Peki banka size borç dökümünü vermiyor mu? İsteyin borcun nereden çıktığını görün. Hatta hatanın nerede olduğunu görün. Hatayı tespit ettiğinizde tüketici mahkemesine başvurup borcunuzun bulunmadığının tespitini isteyin yani teknik adı ile menfi tespit davası açın. Dava harçsızdır ve kendiniz takip edebilirsiniz. Ama isteğe bağlı olarak bir avukatla işbirliği yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Son çare dava

Bir cep telefonu aldım. Telefon bir buçuk sene içinde aynı arızayı defalarca gösterdi. Bana cihazımın değiştirildiği söylendi ama oldukça alt sınıf bir cihaz gönderildi. İtiraz ettiğimde kendilerini yasanın değil şirket politikasının ilgilendirdiğini kabul edip etmemek gibi bir tercihimin olmadığını, para iadesi yapma yetkilerinin bulunmadığını söylediler. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? V.P.

Değerli okuyucuma satırlarımda ancak yapabileceği girişim hakkında bilgi verebilirim, elimden başka türlü yardım gelmez. Böyle bir durumda yapabileceğiniz şey tüketici mahkemesinde dava açmaktır. Açacağınız davada talebiniz ya cihazın değiştirilmesi veya bedelinin iadesi olabilir. Ancak görüyorum ki sizin arzunuz paranızın iadesi. Bunu talep edin, dava açın. Belki biraz zaman kaybı olacak ama anlattığınız şartlarla paranızın iadesini sağlayabileceksiniz. Ayrıca konu her gelişinde hatırlatıyorum, artık ezberlemişsinizdir tüketici mahkemesinde açacağınız dava harçtan muaf.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder