Tamer Heper Bazı şartlar aranır
HABERİ PAYLAŞ

Bazı şartlar aranır

BAZI ŞARTLAR ARANIR

Kooperatiflerin amacına ulaştıktan sonra yönetimi bırakacaklarını yazdınız. Şayet kooperatif işletme kooperatifine dönüşmüş ve kat malikleri yönetici olarak seçmişse kooperatifin bu görevi yürüteceği görüşündeyim ne dersiniz? Y.A.

Düşünceniz tamamen yanlış değil, bazı şartları var. Önce benim dediğimi hatırlatayım. Bir kooperatif amacına ulaştıktan yani tapuları ortaklara dağıttıktan sonra artık sadece kooperatifi yönetir. Binayı ise kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde seçilmiş yönetici veya yönetim kurulu yönetir. Şayet ana yapıda kat malikleri kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde toplantı yapmışsa ve bu toplantıda kooperatif yönetici olarak seçilmişse birkaç şartla buna diyecek yok. Birincisi, kooperatif işletme kooperatifine dönüşmüş olacak ve bunun içinde kendisine ait bağımsız bölümler bulunacak. Aksi halde işletme kooperatifine dönüşmesinin yasal temeli yoktur. İkincisi, yönetici bir yıl için seçilir. Yani kooperatif ‘artık seçildim’ diyerek sınırsız süre yöneticilik yapamaz. Bir yılın sonunda yine seçim zorunludur. Üçüncüsü tatbikatta gördüğüm bir husus. Yönetici seçimi kat malikleri kurulu toplantısında değil kooperatif genel kurulunda yapılıyor. Bu ise temelden yanlıştır, bu halde yönetici seçimi iptali dahi söz konusu değildir, çünkü bu halde yönetim ‘yok’tur.

Haberin Devamı

HİÇ KAYBINIZ OLMAZ

1992 yılında işe başladım. İşyeri ‘deneme’ adı altında bizi 1998 yılına kadar çalıştırdı. Ancak 1998 yılında sigortamızı yaptırdı. Derken yeniden yapılanma dedi ve şirketleşti. Şimdi bizim geçen altı yıl sigortasız mı geçti? Şirketleşme dediği yeni dönemde işe devam ediyoruz. İlk altı yıl çalışma süresi sokağa mı atıldı? A.B.

Önce sizi rahatlatayım. Hayır ikisi de sokağa atılmadı. Şimdi kısa bir açıklama yapayım. Sigortasız çalıştığınız süreleri dava açarak sigortalılıktan saydırmanız mümkün. Dolayısı ile emeklilikte bu yönden kaybınız olmayacak. Geleyim çalışmaktan kaynaklanan haklarınıza. İşverenin işini değiştirmesi veya ünvanını değiştirmesi sizin haklarınızı ortadan kaldırmaz. Kıdem tazminatınız ilk işe başladığınız tarihten hesaplanır. Şayet işten ayrılırken ihbar tazminatı ödenmesi gerekirse ihbar süresi veya tazminatı ilk işe başladığınız tarih itibarıyla hesaplanır. Ancak doğrusu elbette zamanında sigortalı gösterilmesidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder