Tamer Heper Belediyeye niye sordunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Belediyeye niye sordunuz?

Haberin Devamı

Babamın vefatı ile bizlere miras olarak ev kaldı. Anneme sekizde iki hisse verildi bizlere sekizde bir. Tapuya giderken kardeşimle anlaştık. Bana belli dairelerin tapusu verilecekti ama benim belediyeden yaptığım araştırmada binanın kat irtifaklı olduğu, iskan izninin olmadığı, dolayısı ile daire tapusu alamayacağım bildirildi. Tapuda hisselerimiz tescil edildi ama duyma özürlü kardeşime “Okudum anladım” diyerek imza attırıldı. Bunda bir işlem hatası yok mu? B.K.

Önce kardeşinizin durumu: Kardeşiniz duyma özürlü peki okuma konusunda bir problem var mı? Bazı hallerde bu tür özürlüler okuma yeteneğinden de yoksun bulunabilir. Böyle bir özrü var ise işlemde hata var, yok duyma yeteneğini sonradan kaybetmiş, okumada bir problem yoksa işlemde bir hatadan söz edilemez. Ancak asıl işlem hataları başka yerlerde.

[[HAFTAYA]]


Birincisi babanızdan kalan mirasın sekizde ikisi anneye tamam, iyi ama sekizde bir de çocuklara kalırsa eder sekizde üç, peki geri kalan sekizde beş nerede? Doğrusu sekizde iki anneye, sekizde altı çocuklara kalmasıdır. Sonra kat irtifakı var diye dairelerin tapusunun verilmeyeceği veya iskan izni olmadığı için daire tapusunun verilmeyeceği ne demek anlamadım. Memleketteki binaların neredeyse yüzde 90’ı kat irtifak tapusu ile kullanılıyor. Kat irtifak tapusu olan binaların da belki yüzde 90’ı iskan iznini almamış binadır. Çünkü iskan izni alındıktan sonra zaten kat mülkiyetine geçmek için bir engel kalmaz. Dolayısı ile sizin daire tapusu almanıza engel yok. Ancak işlem olarak miras kalan gayrimenkulün mirasçılar adına tescil için önce gayrimenkul ortaklar adına tescil edilir sonra ikinci bir işlem olarak tüm mirasçıların talebi ile bağımsız bölümler kat irtifak tapusu ile talep edilen kişiler adına tescil edilir. Kendilerine kat irtifak tapusu verilir. Bu şekilde bir tescil yapılabilmesi için tüm mirasçıların hazır bulunması ve iradelerinin birleşmesi lazım. Bu tescil işini tapuya sormak yerine niye belediyeye sordunuz bu da benim sorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder