Tamer Heper Bence şanslısınız
HABERİ PAYLAŞ

Bence şanslısınız

Haberin Devamı

2011 yılında kat irtifak tapusu ile bir daire aldım. Binada 12 daire var, ben tek başıma kat mülkiyetine geçebilir miyim? Vergisini arsa olarak mı daire olarak mı vereceğim? A.G.

Kat irtifak tapusu ile daire aldığınız halde bana göre kat irtifak tapusu alanlar arasında şanslı olanlardan birisiniz, kıymetini bilin. Peki şanslı olduğunuzu nasıl anladım? Fal mı baktım? Hayır bizde falcılık falan yok, temelde fal diye bir şeye inanmak da yok, gerçekler var o kadar. Sizin gerçeğiniz şu, binanızda kat irtifakı olduğu halde iskan izni almışsınız, bu ne mutluluk. Kat irtifak tapusu ile kaldık diyenlerin yüzde 99’unda projeye aykırılık vardır. Bu nedenle iskan izni alamıyorlardır.

[[HAFTAYA]]

Sizin iskan izniniz olduğuna göre binanızda projeye aykırılık yok, dolayısı ile yarın öbür gün bir davaya muhatap olmayacaksınız. Ancak biraz keyfinizi kaçırabilir ama ikinci yanıt olumsuz. Siz tek başınıza kat mülkiyetine geçemezsiniz. Bina tümü ile kat mülkiyetine geçmelidir. Kısmi olarak kat mülkiyetine geçme diye bir kavram vardır ama bu yaygın kat mülkiyetinde uygulanan bir husustur. Vergiye gelince iskan izni alınana kadar vergi arsa vergisi olarak ödenir, (fiilen kullanılmaya başlayana kadar da) iskan alındıktan sonra daire olarak hesaplanıp ödenir.

Takip edebilirsiniz

Biz altı kardeşiz. Babam dört sene önce vefat etti. İstanbul’da dört daire, Karadeniz’de de fındıklıklar miras kaldı. Ailem şimdilik paylaşmaya karşı ilgisiz. Benim ise maddi durumum iyi değil, paraya çok ihtiyacım var. Ancak avukat tutacak param yok. Acaba baro bana avukat tayin eder mi? A.K.

Size barolar avukat tayin eder ancak bunun için yoksulluğunuzu belgelemeniz lazım. Aksi takdirde baroların mevcudu talep edenlere yetişmez. Muhtardan alacağınız bir yoksulluk belgesi ile bulunduğunuz yerin barosuna bir başvurun, yardım görürsünüz. Ancak açacağınız davanın takibi de çok zor değil. Mirasın paylaşılmasını talep edeceksiniz. Burada hadise açacağınız davanın dilekçesinin hazırlanmasında. Dava açıldıktan sonra takibi çok zor değil, kendiniz de takip edersiniz. Bu nedenle başvurduğunuz barodan, sadece davanın açılması konusunda yardım isteseniz de işinizin görüleceği kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder