Tamer Heper Bir hukukçuya ihtiyacınız var
HABERİ PAYLAŞ

Bir hukukçuya ihtiyacınız var

Bir esnafa aldığı kredi nedeni ile kefil oldum. Kredi geri ödenmemiş bana başvurdular ve maaşımın dörtte biri haczedildi. Ancak başka kefiller de var, niye bana başvurulur da onlara başvurulmaz. Ben bunu önleyebilir miyim? D.L.

Şimdi size kefalet çeşit çeşittir, sizinki bunlardan hangisidir desem biliyorum yanıt veremeyeceksiniz. Çünkü bu konu geniş bir hukuki bilgiyi gerektiriyor. Haklısınız bilmemekte, ancak her zaman söylediğim gibi bir hukukçuya önceden danışmak lazım, iş işten geçtikten sonra değil. Şimdi bu lüzumsuz gibi görünen detaya niye girdim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şunun için: Acaba siz adi kefil misiniz, müteselsil kefil misiniz? Şayet adi kefil iseniz önce borçlunun takip edilir, takibin neticesi sonuçsuz kalırsa o zaman size başvurulabilir. Dolayısı ile size ilk başvurulduğunda bu itirazın yapılması gerekirdi. Şayet müteselsil kefil idiyseniz yapılacak bir şey yok. Başka kefiller dahi olsa alacaklı dilediğine başvurur. Şimdi ne yapılabilir? Doğrusu işiniz zor, bugün elinizde kefil olduğunuz borca ait bilgi varsa bunu yine de bir hukukçuya gösterin zira sizin olayınızda bir de birlikte kefalet söz konusu. Bu durum dahi özeldir. Bu durumda kefaletin ifade tarzına göre kendi aranızda da müteselsil kefil olmayı kabul etmişseniz bu durumda diğer kefillere hisseleri oranında başvurma imkanınız vardır. Ancak en tabiisi asıl borçluya başvurmaktır ki bu para zaten sizin dışınızda alınabilecek olsaydı alacaklı alırdı, demekki en sağlam sizsiniz ve sizden alınıyor, siz ödediğiniz miktar için asıl borçluya veya diğer kefillere başvuracaksınız, bulabilirseniz alacağınızı alacaksınız.

İlişki bitti

Eşimin ikinci hanımıyım. İlk hanımının arsası ve evi varmış, boşanmışlar, sonra benimle evlendi. Kocamın ilk eşi de geçenlerde vefat etmiş. Bu malvarlığından benim çocuklarım yararlanır mı? K.K.

Kocanız ilk eşinden ayrılmakla artık evlilik ilişkisi bittiği için miras ilişkisi de bitti. İlk hanımın boşandıktan sonra ölümü ile artık onun mirasçıları varsa yeni eşi ve çocukları, yoksa ana-baba ve kardeşleri. Dolayısı ile size doğru gelecek ve sizin çocuklara kalacak herhangi bir miras payı yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder