Tamer Heper Birkaç bilinmeyenli denklem
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç bilinmeyenli denklem

Babamın adına kayıtlı, her kardeşin dairesi belli olan beş katlı üç daireli bir binada diğer oturanlar ortak gideri ödemiyor. Bugüne kadar ben ödedim. Oturanlardan biri, buraya kocam malik ben değilim diye itiraz ediyor ama orada oturuyor. Bunlara karşı ne yapabilirim? A.D.

Benim için asıl problem sorunuzun kendisi değil, sorunun metni. Önce bu metnin içinden çıkmam lazım ki hukuki sonuca varabileyim. Önce babama ait ama kardeşlerin belli yerleri sözünü çözmem lazım. Yani binanın tamamı babanızın ama kardeşlere daire mi tahsis etti, yoksa bir anayapı içinde üç daire babanızın da onlarda kardeşler mi oturuyor?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sonra üç katlı beş daireli bina bilirim de beş katlı üç daireli bina biraz bana ters geldi. Yani bilemiyorum size kat mülkiyeti mevzuatı içinde mi yanıt vereceğim ortak mülkiyet mevzuatı içinde mi? Ortada sadece üç kardeş mi var, yoksa bunlara ilaveten yabancılar da var mı? Bunları bilmeden işin içinden çıkmak zor. Ancak kabaca şunu söyleyeyim. Mademki bahsettiğiniz giderler bu binada oturanların müşterek kullandığı şeylerin gideri, o halde kullananlar bu parayı ödemek zorunda. Kesilmesi riskine karşı siz ödüyorsanız tüm kullananlardan talep etme hakkınız var. Önce icra takibi yapın, itiraz olursa iş mahkemeye yansır.

Satış kararı verilecek

Eşimin, kardeşi ile ortak bir dairesi var. Burada biz oturuyoruz. Ancak kardeşi buranın satılmasını istedi, biz de satışa çıkardık ama kimse rayiç değerini vermiyor. Satılmayınca bizden kira istedi bunu da reddettik. Şimdi bir dava dilekçesi geldi, bu yerin satışını istiyor ve bu dava süresince de devrinin engellenmesi için tedbir kararı almış. Bu şartlarda satış olur mu? Bizim durumumuz nedir? İ.D.

Önce sizin durumunuza bakalım. Sizin bina iki ortaklı. Biri ortaklığın giderilmesi davası açmış, sizin itirazınız olsa bile bu daire mahkeme kararı ile ya ikiye bölünecek ve ortaklar arasındaki ilişki böylece bitirilecek veya satılacak parası bölüşülecek. Bir arsa olsa ikiye bölünmesi mümkün olabilir. İkiye bölünür iki parsel oluşturulur, bir parsel bir ortağa öteki parsel öteki ortağa verilir iş biter. Ancak bir daire öyle değil, ikiye bölünemez. Bu nedenle de satılarak parası ortaklar arasında bölüştürülür. Satış da ihale sureti ile olur, en çok parayı veren daireyi alır. Bu tür ortaklığın ayrılması iyi bir şey mi? Ben tecrübelerime dayanarak söyleyeyim ki iyi değil. Çünkü ihale ile satışlarda daire çoğunlukla değerinin altında satılır. Bu durumda da ortaklar zarar eder. Onun için en iyisi tarafların anlaşarak birlikte piyasa rayici üzerinden satmasıdır. Bu durumda siz satabilir misiniz? Hayır satamazsınız çünkü mahkeme tedbir koymuş. Bugün müşteri çıksa bile tedbir kalkmadan satış yapamazsınız. Zaten iki ortağı olan bir gayrimenkulü ortaklardan biri tek başına satamaz, her ikisinin satış işlemine katılması lazım. Şayet tedbir konulmasaydı bir ihtimal siz hissenizi tek başınıza satabilirdiniz ama böyle hisse satışı da gerçek değerinde satılamaz, ucuza gider.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder