Tamer Heper Borçlu kim?
HABERİ PAYLAŞ

Borçlu kim?

Haberin Devamı

2010 yılında bir davayı kazandım. Alacağımı icraya koydum ama şirket el değiştirmiş. Üç yıldır alacağımı alamıyorum, ne önerirsiniz? F.K.

Okuyucum bana bir soru sormuş ama soruda bilinmesi gereken en önemli noktanın yanıtı yok. Bir şirketin devrinden söz ediyor. Peki acaba kazandığı davada borçlu şirketin hükmi şahsiyeti mi yoksa şirketin ortaklarından biri mi? Bu husus çok önemli. Zira: Şayet kazandığı davada borçlu şirketin hükmi şahsiyeti ise şirketin el değiştirmiş olması hiçbir şeyi değiştirmez, borç şirketindir.

[[HAFTAYA]]

El değiştirse bile borç şirketin olduğu için, alacağını şirketten talep edebilecektir. Ancak borç şirket ortaklarından birinin şahsi borcu ise şirketin mevcut olması veya devredilmiş olması bir şeyi değiştirmez. Takip edilecek olan şahıstır. Şahsın elinde artık şirket olmayabilir, başka malvarlığı vardır. Tapuda kayıtlı meskeni vardır, bankada parası vardır, altında aracı vardır, bunlara başvurulur. Yani her iki halde de şirketin el değiştirmiş olması okuyucumu çok kötü etkilemiyor. Şirket borçlu ise ve ortaklık el değiştirdi ise yeni ortak şirket ortaklığını her türlü hak ve vecibesi ile birlikte almıştır. Yani şirketin alacakları varsa bunları talep hakkı vardır, borçları varsa bunları da ödeyecektir. Yani şirket malvarlığına haciz koymak mümkündür. Yeter ki şirketin haczedilecek malvarlığı veya parası bulunsun. Her zaman tekrar ettiğim bir hususu da yinelemek isterim, bu gibi hukuki problemi olan işlerin bir meslektaşım tarafından izlenmesinde yarar vardır. Zira yukarıda aktardığım, şirket borcu-şirket ortağının borcu ayrımını herkes yapamayabilir, konu tekniktir, her işi bir bilenle yapmakta her zaman yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder