Tamer Heper Boş kalan süre önemli
HABERİ PAYLAŞ

Boş kalan süre önemli

Haberin Devamı

Bir mesken kiraladım ama kiraladıktan bir ay sonra işyerim beni bir başka yere gönderdi ve evden çıkmak zorunda kaldım. Evsahibi benden iki-üç ay daha kira ödememi istedi. Ben ise depozitomdan 15 günlük kesinti yapmasını teklif ettim, kabul etmedi. Oysa daha 15 geçmeden ev kiralandı ve şimdi içinde kiracı var. Ben evsahibine iki-üç aylık kira bedeli kadar borçlu muyum? E.G.

Kira sözleşmeleri iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdendir. Taraflardan biri malını kullanmak üzere kiracıya teslim edecek ve kira süresince kullanıma elverişli biçimde bulunduracak, kiracı da kira müddeti boyunca kira bedeli ödeyecek. Büyük çoğunlukla meskenler için kira sözleşmeleri bir yıllık yapılır. Biz de sizinkini bir yıl kabul edersek, siz bir yıl boyunca kiralayana kira bedeli ödeyeceksiniz. Ancak erken çıkar giderseniz, kiralayan bir yıllık gelirden mahrum kalır. Bu nedenle kiralayanın zararının telafi edilmesi lazım.

[[HAFTAYA]]

İşte bunun için Yargıtay, tazminatın dönem sonuna kadar değil de yeniden kiralanana kadar ödenmesine karar vermektedir. Dolayısı ile sizin borcunuz, bu yerin yeniden kiralanana kadar geçecek zaman için. Daire 15 gün içinde kiralandığına göre; sizin tazminat miktarınız 15 günlük kira bedelidir. Siz bunun üzerindeki talebi karşılamayacaksınız. Kiralayanın elinde teminatınız var, bunun da 15 günlük kira bedelinin üzerindeki miktarının iadesini isteyeceksiniz. Ödenmediği takdirde ya icra takibine başvuracak veya dava açacaksınız. Sizin iki-üç aylık kira bedelini ödememeniz üzerine isterse kiralayan sizin aleyhinize aynı yola başvuracak ve meseliniz adliyeye yansımış olacak ki, burada mesele anlattığım çerçeve içinde çözülecek. Bu şekilde adliyeye yansıyan olaylarda henüz kiralanmamış yerler için hakim bilirkişi incelemesi yaptırır ve bilirkişiye, bu yerin aynı şartlarla ne sürede kiralanabileceğini sorar. Ödenecek tazminat da buna göre belirlenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder