Tamer Heper Bu asla adalet değil
HABERİ PAYLAŞ

Bu asla adalet değil

Haberin Devamı

Devletin vazgeçilmez, özelleştirilmez asli görevlerinden ikisi, vatan savunması ile adalet dağıtımıdır. Adalet dağıtımı mahkemeler eli ile en ucuz ve vatandaşın ek kolay ulaşabileceği yolla yapılır. Kural budur. Ancak hele bir bakalım öyle mi? Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi olarak çıkarılan yönetmelikte davaların kaç liraya açılabileceği açıklandı. Eskiden taraf sayısı kadar tebliğ masrafı alınıyorken artık beş misli alınacak.
Yani kişi başına altı lira yerine otuz lira. Şayet on kişi taraf ise altmış lira yerine üçyüz lira demektir. Bitmedi, eskiden mahkemece bilirkişi incelemesine karar verildiği zaman bilirkişi ücreti alınıyordu, şimdi dava açarken peşin alınacak. Peki ya dosya bilirkişiye gitmeyecek ise? Olsun sen yine de bu masrafı ver. Daha da bitmedi.
[[HAFTAYA]]
Şayet ben tanık da dinletebilirim derseniz tanık masrafları da peşin alınacak. En az üç tanık var kabul edilecek. Bunlara yasal harçları da eklediğiniz zaman karşınıza inanılmaz bir rakam çıkıyor. Şimdi hayali bir rakamdan söz etmeyeyim, gerçek bir örnek vereyim. Beş gün önce yayınlanan bu yönetmelikten önce bir veraset ilamı talebi için yaklaşık 25 TL masraf yapılıyor iken iki gün önce mahkemeye verdiğimiz bu talep için 175 TL istendi. Bu nasıl adalet?
Bu nasıl devletin asli görevi? Bu nasıl adaletin en kısa yoldan ve en ucuza tevzii? Anlamak mümkün değil. Bu yönetmelik cebinde parası olana mahkeme kapılarını açan, olmayanı iteleyen ve “Paran yoksa başının çaresine bak” diyen bir sistemi getirmiştir ki asla kabul edilemez.
Daha ileri gideyim, bu sistem kendi işini kendin gör anlayışını getirir ve çözümü adalette aramak yerine şiddete başvurmayı teşvik eder ki böyle bir düşünce çok vahim sonuçlar doğurur.

Doğru yoldasınız
Avukatım iş mahkemesinde dava açarak meslek hastalığımın tespitini istedi, mahkeme davayı reddetti, ben normal emekli oldum. Ancak Yargıtay kararı bozdu. Avukatım dosyanın yeniden hastaneye, sağlık kuruluna gönderileceğini söylüyor. Yargıtay’dan gelen dosya yeniden bilirkişiye gider mi K.K.

Bir mahkeme kararı Yargıtay’da bozulursa dosya kararı veren mahkemeye geri döner ve yeniden yargılama yapılır. Ancak yargılama yaparken bakılacak husus, Yargıtay’ın bozma kararında gösterilen bozma nedenlerinin incelenmesidir. Sizin sakat olarak emekli olmanız gerektiği hususu belirtilerek karar bozulmuş.
Bu nedenle de mahkeme sadece bu hususa bacak. Daha önce aldığınız tazminatlar sizin için kazanılmış hak, bunlar onanmış kabul edilir. Ancak avukatınızın dediği gibi sakatlığınızın tespiti gerekmektedir ve ilgili kurumlara dosyanız da gidecek sizin de muayeneniz gerekecek. Bunlar sizin lehinize gelişmeler. Avukatınızın dediğine güvenin, yanlış yapmamış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder