Tamer Heper Bu daha yaygın
HABERİ PAYLAŞ

Bu daha yaygın

Binamızın kentsel dönüşüme girme ihtimali var. Ben giriş katta oturuyorum. Arsa payım 28/280. Tüm bağımsız bölümlerin arsa payı da böyle hepsi eşit. Şimdi bina yıkılıp yeniden yapılırsa bana yine giriş daire mi düşer yoksa üst katlardan bir yer mi? ● M.D.

Binada kat irtifakı veya kat mülkiyetine geçilirken, her bağımsız bölüme arsa payı verilir. Arsa payları her bağımsız bölümün rayiç değeri ile orantılı olarak verilir. Değeri çok olan bağımsız bölümün arsa payı çok, düşük olan bağımsız bölümün arsa payı azdır. Bu arsa payları tapuya liste halinde verilir ama tapuya verilirken tapu müdürlüğü değerlerle orantılı verildi mi verilmedi mi diye kontrol etmez. Bunun için de inşaatı yapan müteahhit çoğunlukla değerlere göre arsa payı vermez, kafasına göre bir şeyler yazar. Sizinki de öyle olmuş.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Müteahhit uğraşmamak için herkese aynı arsa payını vermiş. Bu durumda bina yıkılıp yeniden yapılacağı zaman herkese aynı değerde bir yer verilmesi lazım. Ancak şimdilerde kentsel dönüşüm yaygın ya, herkes daha değerli yer kapma yarışına girdi. İyi yer kapmak isteyen mahkemeye koştu. İstediği şey, dairelerin arsa paylarının yeniden düzenlenmesi. Böyle bir dava var. Bir daire sahibi mahkemeye başvuruyor ve dairelerin arsa paylarının yeniden düzenlenmesini istiyor. Bundan maksat dairesinin arsa payını büyütmek. Dolayısı ile yeni yapılacak binada iyi bir yere sahip olmak. Böyle bir davada mahkeme binanın kat irtifakına veya kat mülkiyetine geçildiği tarihteki değerleri ile orantılı olarak arsa paylarını yeniden tanzim ediyor. İşte sizin için böyle bir dava açılmaz ise eşit değerde bir yer talep etmek mümkün. Böyle bir dava açılırsa davanın sonucuna göre bir yeriniz olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder