Tamer Heper Bu eskidendi
HABERİ PAYLAŞ

Bu eskidendi

Haberin Devamı

Bir yakınımın eşi 1977’de öldü. Geriye eşi ve üç çocuğu kaldı. Yıllar sonra veraset ilamı almak için mahkemeye başvurduklarında mahkemede eş intifa hakkını tercih etti. Hakim de terekeyi altı hisse kabul edip üç hisse itibariyle eşe intifa hakkı vermiş, çocuklara da birer tam mülkiyet ile birer kuru mülkiyet vermiş. Eşe altı hisse itibariyle intifa hakkı verilmesi gerekmez miydi? Terekede bir daire var, bu yerden yarısının intifa hakkını alan eşin ölene kadar burada oturma hakkı var mıdır, çocukların durumu nedir? M.Ş.

Miras paylaşımı 1977’de yürürlükte olan Medeni Kanunun hükümlerine göre yapılmış, bunda bir yanlış yok. Paylaşım bugün böyle değil. O yılki paylaşıma göre çocuklarla birlikte mirasçı olan eşin bir seçimlik hakkı vardı. İsterse mirasın dörtte bir mülkiyet hakkını alır isterse yarısının intifa hakkını. Sizin olayınızda eş yarı intifa hakkını seçmiş ve böylece bu dairenin kullanım hakkını da elde etmiş. Biliyorsunuz intifa hakkı sahibi bir kişi intifa hakkına sahip olduğu maldan tasarruf edebilir yani onu kullanabilir isterse kiraya verebilir.

[[HAFTAYA]]
Bu tasarrufu ölene kadar sürer. Dolayısı ile bahsettiğiniz, yarı intifa hakkına sahip olan kişi bu dairede ölene kadar oturabilir, dilerse oturmaz kiraya verebilir. Tam hisse olarak intifa hakkı verilmez miydi? Hayır, yasa intifa hakkının seçimi halinde yarı intifa hakkı verileceği yolundaydı. “Çocukların durumu ne olur?” diyorsunuz. Çocuklar ancak tam malik oldukları ikinci yarı nedeni ile annelerinden kendi hisselerine isabet edecek miktarda kira bedeline eşdeğer bir ecrimisil isteyebilirler. Tatbikatta çok görülmez, anneye duyulan sevgi nedeni ile böyle bir taleple sık karşılaşılmaz ama hukuki durum budur. Annenin bu yerde ikamet etmesi süresince de kendisinin bu yeri boşaltması istenemez, zira intifa hakkı sahibinin kullanma hakkı vardır. Yine çoğunlukla annenin bu yerden çıkarılması talebi ile de karşılaşılmaz ama karşılaşılırsa talep reddolunur. Bir gün annenin de vefatı halinde çocuklar anneye ait intifa hakkına da sahip olup artık tam malik olurlar ve üç ortaklı bir dairenin sahibidirler, kendi aralarında nasıl bir çözüm bulunur, artık onların düşüncesine kalmış bir iştir.

Süre söz konusu olabilir

Babamla amcamın ortak olduğu tarlanın bulunduğu yerden kadastro geçerken 1995’te üç dönümü babamın dört dönümü amcamın üzerine tescil etmişler. Şimdi babam bu durumu düzeltmek istiyor. Bu mümkün mü? D.B.

Kadastro çalışmaları nedeni ile ortaya çıkacak ihtilaflarda dava açabilmek süreye tabi. Bu süre on yıl. Sizin olayınızda ise on yıldan uzun zaman geçmiş. dolayısı ile kadastro çalışmasından kaynaklanan ihtilaf nedeni ile babanız artık bir dava açamayacak. Ancak genel anlamda gayrimenkul mülkiyeti ile ilgili ihtilaflarda böyle bir süre yoktur. Dolayısı ile babanızla amcanız arasındaki bu ihtilafın kadastro çalışması dışında bir nedenle ortaya çıkmış olması ihtimaline karşı konuyu tapu dairesinden araştırmak üzere bir meslektaşımla işbirliği yapmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder