Tamer Heper Bu kadar insanı toplamak zor
HABERİ PAYLAŞ

Bu kadar insanı toplamak zor

Haberin Devamı

Abimiz vefat etti. Kendisinin bankada yüklü parası vardı. Bankaya veraset ilamı ile başvurduk ama hissemize düşen parayı bize ödemedi. “Tüm mirasçılar birlikte gelin” denildi. İyi ama mirasçı sayısı 39. Bunları nasıl toplayalım. Her biri bir yerde. Bu yaptıkları doğru mu? ● Y.S.

Elinizde veraset ilamı var ve veraset ilamında mirasçıların payları belli. Bu durumda miras payı oranında paranın verilmesi lazım. Ama bundan birkaç yıl önce, dediğim gibi miras payı oranında ödeme yapılıyordu. Problem de yaşanmıyordu, ancak sonra böyle bir fikir değişikliği oldu ve artık bu şekilde ödeme yapılmamaya başlandı.

★ ★ ★ ★ ★

Fikir değişikliği şu: Miras olarak kalan tüm mallar mirasçılara iştirak halinde mülkiyet (elbirliği mülkiyeti ) olarak geçer. Dolayısı ile elbirliği mülkiyetinde de mirasçılar hep birlikte mirasın tümüne maliktirler, hisseler ayrılmamıştır.

Bu nedenle bankadaki paranın mülkiyeti de tüm mirasçılarındır, tek tek ayrılmaz. Tüm mirasçılar bankaya birlikte gelecek, hesaptaki para tümüne birlikte teslim edilecek, onlar kendi aralarında hesaplaşacak, banka işe karışmayacak. Doğrusu bu yönde eleştiri yapmak pek mümkün değil, genel kural bu.

★ ★ ★ ★ ★

Peki okuyucumun olayında olduğu gibi kalabalık bir mirasçı grubu varsa ve onlar birlikte olamıyorsa ne olacak? Ya bir araya gelemeyenler birilerine vekalet verecek veya mahkemeye başvurulacak. Mirasçıların birbirlerine vekalet vermesi keşke mümkün olsa, bu işin kolayı olur. Ya mahkemeden karar çıkartmaya kalkarsanız. Bunun için aylar lazım, bu da bankanın çok işine gelir. Para bankada mevduat olarak uzun süre kalır.

★ ★ ★ ★ ★

Ben miras payı oranında gelene ödeme yapıldığı dönemde bir ihtilafa denk gelmedim ama bugün bankaların tutumu budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder