Tamer Heper Bu para ödenecek
HABERİ PAYLAŞ

Bu para ödenecek

Anneme dedesinden miras kaldığını annemin dayısı 1996’da söylemiş. Bu hakkı devralmak için de anneme para teklif edildi. O tarihlerde babam hastaydı annem ilgilenmedi. Konu yeniden gündeme geldi. Annemin dedesinin mirasını araştırmak için tapu kadastroya dilekçe yazdım. Benden harç yatırmamı istediler. Biz annemin dedesine ait mirası nasıl buluruz? S.B.

Annenizin dedesine ait mirası bulmak diye bir kavram yok. Kavram şu: Öncelikle anneniz sulh hukuk mahkemesine başvuracak ve dedesinden itibaren veraset ilamı isteyecek. Veraset ilamını alınca, şayet miras kalan gayrimenkul ise gayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu dairesine başvurup tescil talebinde bulunacak. Sizden istenilen harcı tahmini olarak söyleyeyim. Anladığım kadarı ile size miras kalan yer sizce sınırları tam belli olmayan bir gayrimenkul. Bunun için kadarstro memurunun gidip parselin sınırlarını belirlemesi lazım. Bunun için de bir harç gerekli. Harcın bu olduğunu tahmin ediyorum. Bir de gayrimenkullerin tescili için Veraset Vergisi gerekir. Veraset Vergisi yatırılmadan tapuya tescil için gerekli yazı Veraset Vergi Dairesi tarafından verilmez. Bu yazıya temiz kağıdı deniyor. Ancak bunu Veraset Vergi Dairesi hesaplar ve tahsil eder. Dolayısı ile tapu dairesi ile ilgisi yoktur. Yani bu harcı yatıracaksınız.

Haberin Devamı

HAKKINIZ YOK

Bir arsayı el senedi ile satın aldık, ekip biçtik. Sonra bu arsa ile birlikte çevresindeki evlerin hazine arsasında olduğunu söylediler. Zaman zaman da bizden ecrimisil diye para aldılar. Şimdi bu yerin yeşil alan yapılması gündemdeymiş. Peki benim durumum ne olur? S.S.

Bakın benim yazılarım bu yıl 29’uncu senesini tamamladı. Ağustos 2010’da tam 30 sene olacak. Ve ben tam 29 senedir tapu dairesi dışında gayrimenkul satın alınmaz diye yazıyorum. Bu 29 senede okuyucularıma çok şey anlattım. Gelen mektuplardan da okuyucularımın bayağı hukuki bilgi sahibi olduğunu anlıyorum. Şimdi sizin elden satış senedi ile aldığınız arsanın geçerli bir yanı yok. Yani verdiğiniz para boşa gitti. Bu yerin sahibi olmadınız. Her yıl ecrimisil ödüyor olmanız da sizin malik olduğunuz anlamını değil tam tersine malik olmadığınız anlamını taşıyor. Yani yarın bu yerden tahliye edilirseniz talep edebileceğiniz hiçbir şey yok. Ne yazık ki uğradığınız zararla kalacaksınız. Belki bugüne kadar ekip biçtiğiniz ve gelir elde ettiğiniz değerler size kâr kalacak.

Haberin Devamı

VEKALET SON BULMUŞ

Babam 16 sene önce teyzeme noterde arsa satmış, onun çocuğuna da satışı gerçekleştirsin diye vekalet vermiş. Bu vekaletin süresi nedir? Babam yıllar önce öldü. Şimdi de karşı taraf izale-i şuyu davası açmış. Biz bölünmeye razıyız ama satışa razı değiliz. Arsayı bu yolla geri alabilirler mi? S.B.

Bir kimseye vekalet verildiğinde, eğer süreli verilmedi ise bu vekaletname her zaman geçerlidir. Bazı bankalar, vekaletnamenin veriliş tarihinden itibaren on yıl geçti ise bunu geçersiz sayıyor. Bu yanlış. Kanunda vekaletnamenin son bulma halleri sayılmış. Taraflardan birinin ölmesi, azil veya istifa son bulma nedenidir. Şayet bir süre varsa sürenin sonunda vekaletnamenin hükmü kalmaz. Sizin olayınızda vekalet veren babanız öldüğüne göre vekaletnamenin son bulma nedenlerinden biri gerçekleşmiştir. Bugün ortaklardan biri veya bir kısmı gayrimenkul için ortaklığın giderilmesini talep etmişse ilk etapta bu gayrimenkulün bölüştürülmesi imkanı araştırılır. Bölüştürülemeyeceği anlaşılırsa satışa çıkarılır ve parası paylaştırılır. Buna muhalif olmanız durumu değiştirmez. Olsa olsa ihaleye girip gayrimenkulü tek başınıza almanız düşünülür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder