Tamer Heper Bu uygulama yeni
HABERİ PAYLAŞ

Bu uygulama yeni

Bu uygulama yeni Son günlerde gazete haberlerinde verilen cezaların beş yıl ertelendiğini görüyorum. Bu yeni bir kanun mu, neden cezalar beş yıl erteleniyor? C.B.

Bazı cezalar tecil olunabilir, bu eskiden beri vardı ancak okuyucumun sorduğu bu değil. Okuyucumun sorduğu husus 2006 sonunda yayınlanan 5560 sayılı kanunla gündeme geldi. Bu kanunla Ceza Muhakemesi Kanunu’na bir ilave yapıldı. Bu ilavede özetle denildi ki; bir yıl ve daha az hapis cezası verildiğinde bazı şartlarla hükmün açıklanması geri bırakılır. İşte okuyucumun sorduğu husus budur. Bu kararın verilmesi için sanığın geçmişte iyi halinin görülmesi, ileride de suç işlemeyeceği kanaatinin gelmiş olması lazımdır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Hükmün açıklanması kararı verildiğinde ceza infaz olunmaz, bu kişi beş yıl boyunca yeniden suç işlemezse beş yılın sonunda kamu davasının düşmesine karar verilebilecektir. Bir yıllık hapis cezası sınırı 2008’de yapılan bir değişiklikle iki yıla çıkarıldı. Okuyucumun sorusunun yanıtı budur ve çok sık uygulanan bir madde haline gelmiştir. Yani mahkeme sanığı suçlu buluyor, iki yıla kadar hapis cezası veriyor ama cezayı uygulamadığı gibi beş yıl sonunda yeni bir suç işlenmedi ise bu kişi suç işlememiş biri haline gelip dosyası ortadan kaldırılıyor. Bilmem kamu vicdanı bunu nasıl karşılıyor. Madde daha çok yeni, vatandaş henüz tam aydınlanmış değil bu nedenle reaksiyon yok. Ama şahsen benim vicdanım da pek rahat değil.

Çok da acil değil

Oturduğumuz altı daireli apartman satıldı. Üç kardeş apartmanı yıkmayı düşünüyor. Bize noterden kağıt göndereceklerini söylediler, kağıt geldiğinde ne yapmamız lazım? S.G.

Bu soru çok acele başlığı ile sorulmuş. İyi güzel işiniz acil de mektubu da acil olarak kaleme almanız gerekmezdi ki. Sorunun tamamı bu, yani soru da acil dolayısı ile kısacık kaleme alınmış. Bu bilgilerle ben ne diyeyim. Elbette sayfalarca yazın demiyorum ama en azından siz bu binada kiracı mısınız? Daire sahibi misiniz? Bu üç kardeş binanın tümünü mü aldı yoksa belli daireleri mi aldı? Bunları yazsaydınız, çok çok iki satır daha. Ancak mademki çok acil ben okuyucumun binada kiracı olduğunu, binanın tamamının bu üç kardeş tarafından satın alındığını kabul ederek yanıt vereyim. Binanın yıkılacak olması yeniden inşa amaçlı olmalıdır. Bu durumda kiracının çıkarılabilmesi için de yeniden imar ve inşa nedeni ile tahliye davası açılması gerekir. Açılan tahliye davasında davacı mahkemeye yeni yapılacak binaya ait tasdikli proje sunmalıdır. Bunun üzerine mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir. Bu halde yeni yapılan binada kiracıya benzer bir yer teklif edilmelidir. Tahliye davasının açılması süreye tabidir. Süre, kira döneminin bitimini takip eden bir aydır. Noterden gelecek yazının tahliyeyi sağlamak bakımından bir önemi yoktur, geldiğinde bunu alın. Almak veya almamak bir şeyi değiştirmez. Görüyorsunuz durumunuz çok da acil değilmiş.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder