Tamer Heper Bu yazıyı mutlaka okuyun
HABERİ PAYLAŞ

Bu yazıyı mutlaka okuyun

Yıl 2007 sonu. Bankadan kredi talebinde bulundum. Bir süre sonra kredinin çıkmadığını, zaten 2008 yılına girildiğini, talebin geçerliliğinin kalmadığını, dosyamın arşive kaldırıldığını söylediler. Ben de evime döndüm. Aradan birkaç ay geçti bana aynı bankadan kredi kartı gönderildi. 2009 yılına kadar kartı kullanmadım. 2009 yılında 3400 liralık harcamam oldu.
Bankayla bu nedenle muhatap oldum ve öğrendim ki benim bankaya dağlar kadar borcum var. Bakın nasıl: Kredi talebin rafa kaldırıldı demelerine rağmen bana 10 bin lira kredi çıkarmışlar. Hesabımı bloke etmişler, borcu 36 aya bölmüşler, taksitleri bu paradan çekip çekip ödemişler, benim haberim yok. Bu para bitince de beni arayıp bakiyesini istiyorlar. Ben bu krediyi ne aldım, ne bir belge imzaladım, ne de krediden haberim var. Siz olsanız ne yaparsınız? S.Z.

Okuyucumun mektubunun aynını yayınlamak isterdim ama mecburen bu kadar özetlemek zorunda kaldım. Soru, ben olsam ne yaparım? Önce böyle kredi kurumlarının karşısında olduğum için utancımdan yerin dibine batarım. Sonra bu kurumların yaptıkları işlemlerin denetlenmemesinden dolayı kamunun denetleme mekanizmasını suçlarım. Elimdeki bütün kredi kartlarını iade ederim, bunlarla en ufak bir iş yapmamayı tercih ederim. Bunlar benim aklıma gelenler. Evet unutmadan şunu da yaparım siz de yapın: Tüketici mahkemesine başvurup borcunuzun bulunmadığını tespit için menfi tespit davası açın.

Haberin Devamı

Haklısınız ama...
Apartmanımızda kat mülkiyetine yeni geçiyoruz. Gazetede ilanı bekliyoruz ancak alt komşumuzla geçinemiyoruz. Onlar da daire sahibi ama kapımıza kadar gelip eşimi dövüyorlar. Savcılığa veriyoruz, dava açılıyor ama onlar yine kapımıza gelip saldırıyorlar. Polise şikayet ettik, artık polis de bıktı. Bunlara karşı kendimi nasıl savunuruz? S.Ç.

Öncelikle bir yanlışı düzelteyim. Kat mülkiyeti kurulması için gazeteye gidilip ilan verilmez, tapuya gidilip dilekçe verilir. Burada bir yanlış var dikkat edin. Sonra kat mülkiyetine geçmekten söz ediyorsunuz ya, acaba şimdi kat irtifakı yok mu? Şayet kat irtifakı varsa veya kat mülkiyetine geçildiğinde bu mevzuata uygun önlemlerden söz edeceğim. Kat mülkiyeti mevzuatında olup da mahkemelerin uygulamakta çekingen davrandığı bir madde var. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25’inci maddesi. Bu madde, çekilmez olan bağımsız bölüm malikinin dairesinin rayiç bedel karşılığı elinden alınması hükmünü içeriyordu.
Son değişiklikle zaten zor uygulanan bu madde değiştirildi. Daha zor hale sokuldu. Zorlaştırılan husus, bu kararın önce kat malikleri kurulunda alınması gerektiği. Düşünebiliyor musunuz, zaten senede bir defa toplanacak kat malikleri kurulunda böyle bir karar alınmama ihtimali daha yüksek. Çünkü bu sıkıntıyı ancak komşu daire sahibi çeker. Diğer daire sahipleri mağdur olmadığı için de bu izni vermez. Yani sizin için çözüm olan bir madde böylece ortadan kaldırıldı. Şimdi savcılığa şikayet alternatifi ile 33’üncü maddeye göre hakimden rahatsız edici davranışa son verilmesi ihtarı kaldı ki, bu da pek derdinize derman olmayacak gibi. Yani yasa, mağduru değil suçluyu korudu. Oluyor böyle terslikler ama can yakıyor.

Yönetim planına bakın
Bir apartmanın bodrum dairesinde oturuyorum. Binada asansör var ama biz asansör kullanmayız. Çünkü bizim kata inmiyor ama bizden asansör bakım ücreti isteniyor. Bundan kurtulmanın bir yolu yok mu? S.D.

Bu konudaki ana kural şudur: Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi binalarda tüm bağımsız bölüm malikleri ortak gidere katılır. Ortak tesisi ve ortak yeri kullanmadığını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamazlar. Bu kurala göre asansör ortak tesis ve bunun gideri ortak gider. O halde kullanmasanız dahi ortak gidere katılacaksınız. Ancak kural bu olmakla birlikte bu kural yasada amir hüküm olmadığından bunun aksi yönetim planı ile belirlenebilir.
Yani yönetim planında “Asansör kabini inmeyen bodrum kat daireleri asansör giderine katılmaz” hükmü bulunabilir. Bu nedenle öncelikle yönetim planınızı inceleyin. Elinizde yoksa tapu dairesinden bir örnek alın. Orada da yoksa yönetim planı değişikliği talebi ile dava açacaksınız. Zira sizin asansör gideri ödemeniz bayağı bir haksızlık oluyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder