Tamer Heper Çakarlı araç denetimi
HABERİ PAYLAŞ

Çakarlı araç denetimi

Benim zaman zaman yazılarıma konu yaptığım şu çakarlı araç meselesine nihayet el atıldığı haberini almam memnuniyet uyandırdı. Zaten trafiği başlı başına bir problem olan İstanbul’da başımızda bir de çakarlı araç meselesi var. Aracının tepesine ve ön panjuruna kırmızı mavi çakar takan, o yoğun trafikte kural kaide tanımadan her aracın önüne atlıyor, Kırmızı, yeşil ışık tanımadan kavşaklara fırlıyor, bir de acı düdük sesi herkesi rahatsız ediyor. Peki kim bunlar? Belli değil. Ne resmi bir görevli ne hasta taşıma aracı, hiçbiri değil. Daha önce hatırlattım. Çakar takıp geçiş üstünlüğüne sahip araçlar şunlar:

Haberin Devamı

***

Cankurtaran araçları, itfaiye araçları, hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi koruma için acele olay veya kaza yerine giden görevlilere ait araç, koruma ile görevli ve korunan araçlar. Bu korunan araçlar üst protokolde bulunan az sayıda kimseye ait araç. Geçiş üstünlüğüne sahip bu araçlar çakar takar, bunun dışında yasaktır, para cezasını gerektirir. Bu araçlar için dahi kurallar vardır. Mesela bu hak halkın mal ve can güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.

***

Oysa bizimkiler her aracın üstüne atlayarak, tüm trafiği birbirine katarak ilerleme gayretindedirler. Bütün gayretleri sıkışık trafikten etkilenmeden kendilerine bir yol açmak olup vatandaşın yaşamını daha da zorlaştırmak ve hatta tehlikeye atmaktır. Mesela emniyet şeridi bunlar için tercihli yoldur, büyük bir süratle gidilebilir, herkes trafik sıkışıklığını beklerken onlar hedefine ulaşır. Bunlara ne zaman dur deneceğini çok merak ediyorken nihayet 3 bin 883 aracın denetime tabi tutulup ceza uygulandığına tanık oldum. Beklentim bu denetimlerin devam etmesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder