Tamer Heper Canlılara karşı suçlar
HABERİ PAYLAŞ

Canlılara karşı suçlar

Bayramı zehir ettiler. Bu haltı yapanlar kaç kişi bilmiyorum. Neden söz ettiğim umarım anlaşıldı, şu yavru köpek. Ben de defalarca yazdım, “Şu yasayı bir an evvel çıkartın, çağ dışılık bitsin” diye. Adam elinde tüfek cadde ortasında köpeğe ateş ediyor, adada atlar her gün işkence altında ölüyor, yahu hiç mi vicdanınız sızlamıyor. Bu hayvanlar bir ev eşyası değil, canlı. Yaşam hakkına sahipler ve acı çekiyorlar. Onları yok sayamazsınız. Onların genel adının hayvan olması canlı olmaları gerçeğini yok etmiyor. Biri canı sıkılınca bir kedinin boğazını sıkıp, sonra bunu internette yayınlayamamalı. Evine köpek alıp sonra canı sıkılınca gidip ormana terk edememeli. Benim için bunlar büyük suç ancak hukuken cezalandırılması için yasalarda tarifi ve cezalılarının belirlenmiş olması lazım ancak anlatamadık. Ne zamana kadar, şu küçük köpek gazetelerde haber olana kadar.

Haberin Devamı

Biliyorum ki bu tek örnek değil ama topluma yansımıyor, ‘neticede bir hayvan, kime ne!’ düşüncesi ile önemsenmiyor. Bunu benimsemeyen büyük bir kesim var ama bu kesimin uyarıları önemsenmedi. Meclis’te bile yasa tasarısı reddolundu.

★ ★ ★ ★ ★

Peki şu yavru köpekte son durum ne? Bir iş makinesi sürücüsü tutuklandı. Peki bu yavruyu bu iş makinesi mi bu hale getirdi? Bizim aklımızla alay edilmesin. Olayların akışını bir düşünün. Bir köpek yerde yatıyor, bir araç geliyor önce kuyruğunu eziyor, hayvan kaçmadı, sonra iki ayağını eziyor, hayvan yine kaçmadı, sonra geliyor koca araç hayvanı ezmiyor ön iki ayağını ezip gidiyor, hayvan da iki elini aracın altına uzatıyor! Üstelik veteriner “Kesici bir aletle mesela balta ile koparılmış" demesine karşın. Bu sürücü tutuklandı! Şimdilik toplumun gazı alındı, olay yatıştırıldı. Bilin ki bu kişi tahliye edilecek. Zira bu kişinin anlattığım garip biçimde olayı yarattığı kabul edilse bile bu suç değil kabahat. Cezası da para cezası.

Artık şu yasa çıkmalı. Hayvanlara eziyet ‘suç’ olarak tarif edilmeli. Caydırıcı şekilde cezalandırılmalı. Bu tür davranışta bulunanlar ellerine geçen ilk fırsatta bu davranışı insanlara karşı da gösterir. Bu nedenle verilecek ceza, diğer insanları koruyucu olmalı yani bu suçu işleyenler toplumdan tecrit olunmalı. Bu olay ‘yapanı yakaladık’ deyip halının altına süpürülmemeli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder