Tamer Heper Çek sahte çıktı
HABERİ PAYLAŞ

Çek sahte çıktı

Arabamı satışa çıkardım. Bir otel sahibi talip oldu. Elimden vekaletname aldılar, bedelini çek olarak verdiler. Çekin ciddiyetini bankadan araştırdığımda imzanın sahte olduğunu söyleyip arkasına yazdılar. Alıcıları aradım, aracı birine satmışlar. Savcılığa başvurdum, başka ne yapabilirim? (A.P.)

Bu çeki alırken önemli hatalar yapmışsınız. Çekin fotokopisine baktım. Mesela keşide yeri yok. Veya keşide yerini belirleyen bir bilgi yok. Sonra aracı bir beye satmışsınız. Çekin borçlusu bir bayan. Yani hukuki ilişki yok. Nitekim çekin üzerindeki imza da sahte. Bir kimse ile ticari ilişki kurulup ondan çek alınacak ise bu çek mutlaka o kişinin keşide ettiği çek olmayabilir. Size bir başkasının çeki de verilebilir. Buna müşteri çeki diyoruz. Ancak çeki veren kişi çekin arkasını ciro eder. Bu hali ile çek borçlular silsilesini takip eder. Sizinkinde o da yok. Şimdi savcılığa gitmişsiniz, iyi yapmışsınız. Vekaleten aracı da satmışlar. Vekilin görevi satıştan aldığı parayı vekalet verene ödemektir. Dolayısı ile size borçlular. Şayet izlerini bulabilecekseniz, ceplerinde para varsa aleyhlerine icra takibi yapabilir, dava açabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şansınız yok gibi

68 kuşağından biriyim. O tarihlerde çok haksızlığa uğradık, yıllar geçti babamın emekli maaşı ile birleştirip bir daire aldık. Babam oturuyordu. Derken kardeşimle anlaşmışlar bu daireyi satıp üst katında başka bir daire alacaklar. Bunu da yaptılar. Ben dairenin yine babam ve benimle ortak olduğunu düşünürken babamın ölümü ile öğrendim ki daire kardeşimin adına alınmış. Elimde hiçbir belge yok, tanık dahi bulamam. Bu şartlarda daireyi geri alabilir miyim? ( A. T.)

Haksızlığa uğramak ve sıkıntı çekmek galiba alnınıza yazılmış. Anlattığınız olayda pek lehinize çıkar bir yol göremiyorum. Görüldüğü gibi bir daire satılmış, yerine yepyeni bir daire alınmış. Üstelik sizin hisseniz olan dairenin ne şartlarla satıldığını, satışa sizin nasıl katıldığınızı bilemiyorum ama sanki dışarıdan görünen o ki siz babanızla hissedar olduğunuz daireyi sattınız, hissenize düşen parayı alıp çekildiniz. Kardeşiniz ise gitti sizden bağımsız bu daireyi aldı. Görünen bu. Babanız da vefat etmiş. Bunun aksini ispat görünürde son derece zor. Bunu siz de kabul ediyorsunuz. Girişebileceğiniz bir hukuki işlemin sonucunda pek bir şey elde edebilecekmişsiniz gibi görmüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder