Tamer Heper Çocuk teslimi - 1
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk teslimi - 1

Son günlerde gündeme gelen ‘çocuk teslimi meselesi’ nedir? Medyaya yansıyan olaylar ilk defa mı yaşanıyor? Peki bugüne kadar ne yapılıyordu?

Bu konuda sözlü sorulara çok muhatap oluyorum, meseleyi eleştiren eleştirene? Medyaya yansıyan olayda ise en çok eleştirilen ve topun ağzında yer alan kişi icra memuru. Peki olay nedir?

Olayın hukuki ve sosyal cephesini açıklayan olmadı, sadece olaya medyatik açıdan bakıldı. Şimdi ben olayın hukuki cephesini sizlere aktarıyorum.

★ ★ ★ ★ ★

Karı-koca boşandıkları takdirde şayet 18 yaşından küçük çocukları varsa mahkeme bu çocuğun velayetini, özellikle çocuğun menfaatini düşünerek, ana veya babadan birine tevdi eder. Çocuk, velayet tevdi edilen kişide kalır ama diğeri ile de görüşme imkanı tanınır. Buna ‘şahsi münasebet tesisi’ diyoruz. Şayet eşler anlaşırsa şahsi münasebet tesisi gün ve saatlerini hakim yine çocuğun menfaati önde olmak üzere anlaşmaya mümkün olduğu kadar tabi kalarak kararlaştırır. Şayet eşlerin bu konuda anlaşmaları olmaz ise şahsi münasebet tesisi günleri ve saatlerini hakim tayin eder. Bu çoğunlukla 15 günde bir hafta sonları bir gün, okul tatil dönemlerinde, özellikle yaz aylarında 15 gün, dini bayramlarda bayramın ikinci günü bir veya iki gün olarak düzenlenir. Bu yasa gereği falan değildir ama böylesi uygun görülür.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bu günler geldiğinde çocuğun velayetini almış olan ana veya baba çocuğu karşı tarafa teslim etmek, çocuğu teslim alanın da süresi sonunda çocuğu iade etmek mecburiyeti vardır. Peki eşlerden biri bu mecburiyete uymazsa ne olur? İşte medyaya yansıyan olay olur. Çocuk karşı taraftan kaçırılır. Çocukla birlikte olunan dönem içinde karşı taraf yani çocuğu teslim alacak taraf aleyhine çocuk şartlanır. Karşı taraf alabildiğince kötülenir. Çocuğa biraz fazla ilgi gösterilir yani çocuk karşı tarafa silah olarak kullanılır. Çocuğun psikolojisinin ve de sıhhatinin bozulması düşünülmeden karşı taraftan intikam almaya çalışılır ve işte izlediğimiz o kötü görüntüler ortaya çıkar. Bu durum çok ama çok olayda yaşanır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Peki bunun makul görülecek başka yolu yok mu? Tek yolu var: Ana-babanın birbirlerine karşılıklı kinlerini çocuk üzerinden kusmamaları. Çocuğun psikolojisini bozmadan mahkemenin tanıdığı sürelerde birbirlerini adam gibi teslim etmeleri. Öyle ağlamaklı, bağırmaklı çocuğa sarılıp “Seni ona teslim etmeyeceğim” demek yani dramatize etmek işe yaramaz. Devreye icra müdürlüğü girer ve görevini yapar, çocuğu ondan alır karşı tarafa verir. Böyle bir ortamdan ise ne ana ne baba yarar sağlar. Olan çocuğa olur. Teslimin hukuki durumu ve düşünülen önlem konusunda yarın açıklama yapacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder