Tamer Heper Çocuk teslimi - 2
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk teslimi - 2

Dünkü yazımda boşanan eşlerin müşterek çocukları ile hukuken nasıl şahsi münasebet tesis edeceklerini açıklamıştım. Medyaya yansıyan olay ile gündeme gelen konu toplumun dikkatini çektiği için çözüm arayışlarına girişildi. Bugün biraz ondan söz edeceğim.

★ ★ ★ ★ ★

Mahkeme kararlarının icra makamı icra daireleridir. Boşanan eşlerden çocuğun velayetini alan taraf, çocuk 18 yaşını ikmal edene kadar çocukla hayatını idame ettirir. Diğer taraf ise şahsi münasebet tesis için mahkemenin tayin ettiği günlerde çocukla birlikte olur. Peki çocuk karşı tarafa teslim edilmezse ne olur? İşte o zaman mahkeme kararlarının icrasını sağlayan icra müdürlüğü devreye girer. Çocuğun bulunduğu mahalle gider, çocuğu tarafın elinden alır karşı tarafa teslim eder. Peki bu görüntü kötü ise çocuk için sarsıcı ise ne yapmalı?

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bunun için Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir çalışma yapılarak yeni bir müdürlük kurulması, bu işi o müdürlüğün üstlenmesi düşünüldü. Peki yeni bir müdürlük kursanız da bu müdürlük çocuğu vermek istemeyen tarafa nasıl müdahale edecek? Çocuğun ruh sağlığı açısından ana-babanın anlayışlı davranması gerektiği noktasından başka bir çözüm yok. Yani mesele çocuğu eğitmek değil ana-babayı eğitmek. Bunca senelik tecrübemle gördüm ki, çocuğu yanına alan taraf, çocuk yanında kaldığı sürece karşı tarafı kötülüyor. Çocuğun gözünü korkutuyor. Çocuğu karşı taraftan soğutuyor. Çocuğa geçici süre için hoş görünüyor ve çocuğun bu yolla istemeden bile olsa hayatı ile oynuyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bugüne kadar konu hakkında yazdığım yazılarımda, boşanan eşlerin sonradan kendilerine bir yol çizerek hayatlarını idame ettirdiklerini ancak geride iki taraf arasında kalarak psikolojisi alt üst olmuş bir çocuk bıraktıklarını yazdım. İşte izlenen olay budur. Taraflar bilmelidir ki bu çocuk nihayetinde bugün için yürürlükteki mevzuat çerçevesinde birinden alınıp diğerine verilecektir ve bunda görevli icra müdürlüğüdür. Yanına kaç tane pedagog alsa da bu trajedi yaşanacaktır ve çocuğun hayatı alt üst olacaktır. Yeni düşünülen sistemde bu görevi icra müdürü yerine kim yaparsa yapsın eşlerin aklı başına gelmedikçe aynı trajedi yaşanacaktır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bir teklif olarak söyleyebilirim ki, belki sürenin bitiminde çocuğu teslim etmeyen ana veya baba için caydırıcı müeyyide düşünülebilir ama hiç tereddüt edilmesin ki öncelikle ana veya babanın eğitilmesi şarttır, bunun dışında hepsi çocuk için inciticidir. İstisnai de olsa tarafların anlaşarak çocuklarını birbirlerine teslim ettiklerine de tanık oldum. Ben buradan o anne babalara teşekkürlerimi sunuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder