Tamer Heper Çok ihmal etmişsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Çok ihmal etmişsiniz

Haberin Devamı

25 sene önce bir tarla almıştım. Uzun zaman ilgilenmedim. Tarla aldığımda dikdörtgendi, şimdi sınır tespiti için kadastroya başvurdum bana havadan çekilmiş bir resim verdiler. Burada benim tarlam üçgen. Etrafı çiftliklerle çevrili. Bu bir hatamı? Bunu nasıl düzeltirim? U.T.

Okuyucumun anlattığından iki ihtimal çıkarıyorum. Birinci ihtimal, okuyucumun yıllardır ilgisizliğini gören komşuları onun tarlasına tecavüz etmiş, sınırlarını onun aleyhine genişletmişler. İkinci ihtimal 25 sene içinde bölgede mevzi imar planı yapılmış ve tarlalardan bir miktar alınmış. İmar uygulamasında bu olur. Dolayısı ile öncelikle burada İmar Kanunu 18’inci madde uygulaması yapılıp yapılmadığını incelemek lazım. Şayet böyle bir uygulama yapılmadı ise bu takdirde birinci ihtimal kuvvet kazanıyor.

[[HAFTAYA]]

O halde, parselin sınırlarının çizilmesi lazım. Bunu kadastro müdürlükleri yapıyordu. Şimdi bunlar da özelleştirildi, özel kadastro büroları açıldı. Okuyucumun bunlardan birine başvurup, parselinin sınırlarının tespitini istemesi mümkün. İlgili kişiler özel ölçüm aletleri ile gelip sınırları belirleyebiliyor ve sınır çizgilerini çekiyorlar. Bu ölçüm sırasında tecavüzler de açığa çıkıyor. Şayet imar mevzuatı uygulanmış ve mevzi imar planı yapılmış ise buna karşı yapılacak girişimler 25 sene içinde zamanaşımına uğramış olabilir. Komşuların sınır ihlali var ise bunun zamanaşımı yoktur. Dava açarak müdahalenin önlenmesi talep olunur. Ancak her şeyden önce mevcut durumun aydınlanması şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder