Tamer Heper Çözüm kolay
HABERİ PAYLAŞ

Çözüm kolay

Haberin Devamı

Apartmana 3 sene evvel yönetici seçildi. O zamandan bu yana işletme projesi bile gelmedi. Her sene yapılması gereken genel kurul yapılmıyor. Bütçeden para harcanıyor ama denetim yok. Harcamalar geçerli mi? İkaz için yöneticiye postayla dilekçe gönderiyoruz, evden almadığı gibi muhtara bırakıldıktan sonra işini bahane ederek gidip almıyor. Dilekçe iade ediliyor. Şifahen yönetimi bırakacağını söylüyor ama aynı sistem devam ediyor. Evde kiracılar var, onlar ne yapabilir? Çünkü yönetici onların onayıyla da seçildi. Hukuk açısından ne yapabiliriz? M. S.

Önce iki kuraldan söz edeyim. Birinci kural; yönetici bir yıl için seçilir, üç yıl için seçilmez. Birinci yıl sonunda kat malikleri toplantısı yapılmalı ve yeni yönetici seçilmeli. Tabii eski yönetici yine seçilebilir. Yeni dönem toplantısı tam bir yılın sonunda yapılamayabilir, kısa süreli uzama olabilir ama makul süreyi aşamaz. Süre aşılırsa yöneticinin yöneticilik sıfatı kalmaz. Okuyucum “Yönetici seçiminde kiracılar da oy kullandı” diyor. İkinci kural; kat malikleri toplantısında kiracı oy kullanamaz, izleyici olarak katılabilir, net olarak kendisini ilgilendiren konularda görüş bildirebilir. Yani olayda, bu iki kural da ihlal edilmiş.

★ ★ ★ ★ ★

İki kuralı açıkladıktan sonra sormam gereken sorularım olacak. Binada denetçi yok mu? Olması lazım, bunu sormamın nedeni şu: Toplantıyı yapmak için mutlaka yöneticiyi beklemek gerekmiyor, denetçi de kat maliklerini toplantıya çağırabilir. Binanızda denetçi, kat maliklerini toplantıya çağırsın. Bitmedi. Binanızda sadece sizin şikayetçi olduğunuzu sanmıyorum. Diğer kat malikleri de şikayetçi olmalı. Bu halde kat maliklerinin üçte birinin talebi ile de kat malikleri toplanabilir. Bu toplantıda yeni yönetici seçilebilir, eski yönetici ibra edilmeyebilir, bir yolsuzluk var ise hesap sorulabilir, aleyhine dava ikame edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder