Tamer Heper Dikkatli ve tedbirli olun
HABERİ PAYLAŞ

Dikkatli ve tedbirli olun

Haberin Devamı

Geçen gün evime iki-üç kişi geldi. Biri de avukatmış. Bana büyük dedemden büyük gayrimenkullerin miras kaldığını söylediler. Bunun için vekaletname istediler. Henüz vermedim, bu doğru olabilir mi? Dolandırıcılık olabilir mi? ● H.M.

Son günlerde insanlar dolandırılma korkusu içinde yaşıyor. Dolandırıcılığın sınırı yok. Bu yolla büyük büyük paralar götürüyorlar. Yapanlardan yakalananı var yakalanamayanı var.

Ben yıllarımı bu işin içinde geçirmiş biriyim. Beni bile birkaç defa “Seni karakoldan arıyoruz, hesabın ele geçirilmiş” diye arayanlar oldu.

Arkadan da polis telsizi efekti geliyordu. Doğal olarak sade vatandaş bunları duyunca endişeye kapılıyor. Ancak artık bu gibi yollar o kadar yaygınlaştı ki vatandaşın çoğu bu yolu artık yemiyor.

Bunun üzerine dolandırıcılar farklı yollar deniyor. Yukarıdaki açıklamam okuyucumun kapısına gelenlerin dolandırıcı olduğu anlamına gelmesin. Ancak tedbirli olmak gerek.

Birincisi, karşınıza gelen kişi kendisinin avukat olduğunu söylemiş. Ne malum? Zira bu işin içinde biri olarak gördüm ki birtakım kişiler avukat falan olmadığı halde kendisini avukat olarak tanıtabiliyor.

Hatta bunlardan duruşmaya girenlere tanık oldum. Bu kadar cesurlar. Sonuçta elbette kendilerini savcının karşısında buluyorlar ama bu süre içinde de zarar verebiliyorlar.

Öyle her kapıya gelenin avukat olduğunu kabul etmeyelim. Gelen ciddi biri ise elinde Türkiye Barolar Birliği’nin verdiği özel hüviyet vardır. Bu birinci uyarı.

BABANIZ NİYE BİLMİYOR?

İkincisi, dedenizin babasının neredeyse İstanbul’un yarısına sahip olduğu gibi iddialar ileri sürülüyor. Peki dedenizin babası veya dedeniz ne iş yapardı.

Akşamları Aksaray’da sahlep satan biri bu serveti nasıl yaptı? Dikkat edin dedeniz denilmiyor, zira dedenizi tanıyor olabilirsiniz. Tanıma ihtimali olmayan dedenizin dedesi veya dedenizin babası deniliyor. Bunlar saray erkanı mıydı? Elbette biraz olsun bilginiz vardır.

Dedenizin babası bu kadar zengindi de babanız niye bilmiyordu? Yukarıdaki anlatımım şüpheci olmayı gerektirdiği için yazılmıştır. Peki ciddi olanı olamaz mı? Olabilir de.

O halde önce size gelen kişinin gerçekten avukat olduğuna ikna olduktan sonra kendisine bu işle sınırlı olmak üzere vekalet verebilirsiniz. Bunun sınırını güvendiğiniz birine danışarak tespit edin.

Karşınıza her gelene sınırsız vekalet verilmez. Bir de yerli yersiz büyük paralarla böyle bir işe girmeyin. İmkanınız var ise tapuda araştırma yapın. Ancak tespit ettim ki bu teklifle gelenler tapu bilgisi vermiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder