Tamer Heper Dönem sonu hangi tarih?
HABERİ PAYLAŞ

Dönem sonu hangi tarih?

Halen oturduğum evi abim kiralamış ve sözleşme yapmıştı ancak yedi senedir ben bu evde oturmaktayım ve 2 bin TL kira ödüyorum. Bu yıl sözleşme bitti. Ev sahibi 10 bin TL istiyor. Durumum nedir, ne önerirsiniz? M.E.

***

Okuyucumun kira sözleşmesini ağabeyi yapmış ama yedi yıldır okuyucum oturuyor, yani kiralananı kullanma konusunda bir problem yok. Problem yeni dönem kira bedelinde. Okuyucum sözleşmem bitti demiş ama yeni dönemin başlangıç tarihini veya aynı zamanda bitim tarihini yazmamış. Şayet sözleşmesinin bitim tarihi (ki kurulan cümleye göre bu yakın tarihte sözleşme sona erdi) 1 Temmuz 2023’e kadar ise kirasına yüzde 25 zam yapacak. Uzak ihtimal olarak söyleyeyim 1 Temmuz 2023’ten sonra olacak ise bu halde endeks tatbik edilecek. Ancak kiraya veren kira tespiti davası açabilir. Yedi senelik bir kiracıya rayice göre kira bedeli tespit edilir. Mahkemenin sonunda ne tespit edilir ise kira bedeli odur.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun durumu için kuvvetle muhtemel görünen o ki bu günlerde dönem sonu gelmiş ise yüzde 25’lik zammı yapıp gönderecek. Yani kirası 2 bin 500 TL olacak. Ancak ‘2 bin 500 TL de düşük kaldı ben daha yüksek ödeyeyim de ihtilaf çıkmasın’ derse bu onun tercihi olur. Ev sahibi bu tarihlerde tespit davası açarsa kira süresi 5 yılı geçtiği için mahkemece yeni dönem rayiç kirası tespit edilir görüşünde olan meslektaşlarım var. Ben aksi görüşteyim, kira bedellerini yüzde 25 ile sınırlayan yasa maddesi içinde böyle bir ayrım yok. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira bedellerine yüzde 25 zam yapılır denildiğine göre artık üç yılı, beş yılı ayırmamıştır, görüşüm budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder