Tamer Heper Dövizle finansal kiralama
HABERİ PAYLAŞ

Dövizle finansal kiralama

Bir dönem yabancı para ile kiralama yapmak yasaklanmıştı. Bu kural halen geçerli mi? Buna finansal kiralama da dahil mi? K.Y.

***

Okuyucumun bir zamanlar dediği tarih Eylül 2018. Yani çok uzak bir zaman değil. Evet bu tarihte döviz cinsinden kiralamalar yasaklanmıştı. Şu ana kadar da bu kararın tümüyle kaldırıldığına dair bir belgeye rastlamadım. Ancak hafifletilmesi yönünde bir tebliğ mevcut. Şöyle; kiralar derken okuyucum işin içine finansal kiralamayı da katmış, çünkü özellikle finansal kiralamalarda yurtdışından getirilen malzemelerin ve sanayi sistemlerinin bulunduğu düşünülürse bunların dövizle ödenmesi mantıklı geliyor ama yasaklamanın içinde geçen bu konudaki hüküm şöyle idi: “Menkul ve gayrimenkul alım-satım, taşıt ve finansal kiralama dahil… ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.”

Haberin Devamı

***

Ancak bu karardan sonra 6.10.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 17 ve 17/A maddeleri kapsamında yapılacak finansal kiralama (leasing) sözleşmelerine ilişkin bedellerin döviz cinsinden kararlaştırılması mümkündür’ denilmektedir.

***

Görüldüğü gibi finansal kiralamalar bu yasaklamanın içinden çıkarılmıştır. Peki memleketimizde uygulanan sistem gerçekten finansal kiralama mı? Finansal kiralamanın en önemli özellikleri şunlar: Birincisi anlaşma ve ödeme süresi dört yıldan az olmayacak, sözleşme sonunda teslim alınan malzeme, finansal kiralama şirketine iade olunacak. Ama bizde dört yıllık süreye itibar edilmediği gibi süre sonunda mal, satın alan firmaya kalmakta. Peki o zaman bunun adı finansal kiralama mı yoksa taksitli satın alım mı? Yeri gelmişken bu hususa da dikkat çekmek istedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder