Tamer Heper Ekonomik sıkıntının sonucu
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik sıkıntının sonucu

Haberin Devamı

Bir firmaya borçlandım. Avukatlık oldum. Borcumu taksitlerle ödeyeceğimi söyledim ama üç taksitten sonra işten çıkarıldım, gerisini ödeyemedim. Bu durumda hapis tehdidi var mı? ● Ö. T.

Okuyucuma net bir şey söyleyebilmem için verilen bilgiler eksik. Borcunu ödeyememiş bu tamam. Ama avukatlık olmak demek icra takibine muhatap olmak demek mi? Zira böyle borçlarda bazı hallerde alacaklı şirket vekilleri borçluları arayıp borcunu ödemesini isteyebilmekteler.

Böyle bir durum icra takibine muhatap olmak anlamına gelmez. Şayet avukata, borcu taksitler halinde ödeyeceğini beyan ettiyse bu, taahhüdü ihlal anlamına gelmez. Dolayısı ile de bir hapis cezasını gerektirmez. Hapis cezası tehdidinin bulunması için şartlar şunlardır:

Borçlu aleyhine icra takibi yapılmış olmalı, takip kesinleşmiş olmalı, sonra borçlu takip dosyasına gidip taksit taahhüdünde bulunmalıdır. Şayet taksit talebi dört taksit ise alacaklının kabulü aranmadan hüküm ifade eder ve taksitlerden birinin aksatılması durumunda hapis cezası tehdidi ortaya çıkar.

Şayet taksit talebi dört taksitten fazla ise bu durumda hüküm ifade etmesi için alacaklının icra dosyasına kabul beyanında bulunması şarttır. Alacaklının kabul beyanı yok ise taksit taahhüdü oluşmamış demektir ki bu halde taksidin aksaması olumsuz bir netice doğurmaz ancak haciz tehdidi devam eder.

Şimdi ise günümüzde vatandaşlar için hapis tehdidi artmış durumda, sebebi ise işsizlik. Vatandaş aldığı ücrete güvenerek ihtiyaçlarını taksitle karşılamaktayken birden bire kendisini işyerinin kapısında buluveriyor. İşte problem de burada başlıyor, bu vatandaş ne yapsın? Yani ekonomik durum kötü ise ihtilaflar da artar ve bugünlerde bu durumu yaşıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder