Tamer Heper Elde veri yok
HABERİ PAYLAŞ

Elde veri yok

Rahmetli babam 1984’te Manisa’ya taşındı ve bir ev aldı. Evin satışı için bir işlem yapılmamış. Çünkü evin ihtilaflı olduğu, mahkemesinin sürdüğü, dava bitince evin devir işleminin yapılacağı söylenmiş. Ancak dava bir türlü bitmemiş.

Neticede bugüne kadar da adımıza tescil yapılmadı. Derken bu yerde istimlaklar oldu ve istimlak bedelini eski malikler aldı. Buna karşı ne yapabiliriz? ● K.G.

★ ★ ★ ★ ★

Her zaman yazdığım gibi, gayrimenkul alımları ancak tapu müdürlüğünde mülkiyetin devri sureti ile olur. Okuyucumun anlattığı olayda bu husus yerine getirilmemiş. Bu olayda başka bir usul de uygulanabilirdi, mesela notere gidilerek bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılabilir, tescilin davanın sonuna talik olunduğu bu tarihte tescilin yapılacağı vaad olunabilirdi.

Haberin Devamı

Anladığım kadarı ile bu da yok. Okuyucum şimdi ellerinde bulunmayan, taraflar arasında imzalanmış bir kağıt olduğundan söz ediyor. Böyle bir kağıt bir gayrimenkulün devri için geçerli bir belge değildir, bir şartla.

Şayet o sözleşme yapıldığında o bölgede kadastro çalışması yapılmamışsa o gayrimenkul tapuya kaydedilmemiş olacağından böyle yazılı bir sözleşme geçerli olacaktı ama ne yazık ki incelenmek istense bile bu belgenin ortadan kaybolduğunu söylüyorlar.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi bakıyoruz elde hiç belge yok. İncelenecek bir belge de ortadan yok olmuş, o ihtimal de ortadan kalkmış. Bugün için okuyucuma, bu yerin mülkiyetini ve gayrimenkul kamulaştırıldığı için eski malikten tazminat talep hakkının bulunduğunu söyleyemeyeceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder