Tamer Heper Emlak vergisi
HABERİ PAYLAŞ

Emlak vergisi

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümden bir daire sahibi olduk. Halen iskan izni alınmadı ama daireleri teslim aldık. Şimdilik kat irtifak tapusu var. Böyle bir durumda Emlak Vergisi ödeyecek miyiz? Bir dairede kızımla birlikte oturuyoruz. Bu durumda kim vergi ödeyecek? ● H.Y.

Emlak Vergisi konusunda ilgili kanun maddeleri şöyle: “Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre bina vergisine tabidir. Bu kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun gerek karada gerekse su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.

Bina vergisini binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.”

Siz kızınızla birlikte oturuyorsunuz veya binaya oğlunuz da ortak ise yukarıdaki hükümler geçerlidir. Paylı mülkiyet, ortakların gayrimenkul üzerindeki paylarının belirli olduğu, elbirliği mülkiyet ortakların gayrimenkul üzerinde paylarının belli olmadığı ortaklıktır. İkinci ortaklık biraz yabancı gibi görünse de bu ortaklık miras ortaklığıdır. Durumunuz buna göre değerlendirilecektir. Gayrimenkulün kat mülkiyetine geçmemiş olması durumunuzu etkilemeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder