Tamer Heper Ev hayvanları!
HABERİ PAYLAŞ

Ev hayvanları!

Gazetedeki haberde köpeğine sarılmış 74 yaşında yaşlı bir hanım. Yüzünde ağlamaklı bir ifade var. Mesele şu: Oturduğu apartmanda komşuları köpeğini şikayet etmiş, mahkeme de evden uzaklaştırma kararı vermiş. Kadın da diyor ki ‘O giderse ben yaşayamam.’

Bu tek örnek değil, bu örnek çoktur ama gazeteye yansıyan bir örnektir ve bu uygulama KORKUNÇTUR.

Nereden başlayacağımı bilmiyorum. Önce mevzuattan söz edeyim.

Binalarda rahatsız edici davranışlar, mahkeme kararı ile önlenir. Yani binada saldırgan bir hayvan yaşıyor ise bunun önlenmesi istenebilir, mahkeme de karar verir. Ama bizde ilkel bir uygulama var; yönetim planında dairelerde hayvan beslenemeyeceği hükmü var ise rahatsız etsin etmesin hayvan beslenemiyor.

Haberin Devamı

Mahkemeler de uzaklaştırma kararı veriyor. Bu uygulama tam manası ile İLKELDİR.

Zira; bugünün şartlarında evcil hayvanlar insanlarla yakın ilişki içinde yaşamakta, sahipleri tarafından bakım ve veteriner kontrolu altında beslenmektedir. Ayrıca işimize geldiği zaman da hemen onların yardımını istemekteyiz.

En son iki gün önceki örnek; küçük kız Sedanur birkaç gündür kayıptı, ne yazık ki cesedi bulundu. Cesedi bulan bir köpek. Daha önce, yangında küçük çocuğu kurtaran, yangını haber verip bir aileyi kurtaran köpeğe de rastladık.

Yani işimiz düşünce hayvandan yardım al, işin düşmeyince tu-kaka. Böyle bir şey olmaz.

Bugün evde bakılan hayvanlar, o ailenin bir ferdi gibidir. Onlara bir eşya olarak bakamayız. Mevzuatımızdaki ‘yönetim planında hayvan bakılamaz kaydı geçerlidir’ hükmünün geçerli olduğunu kabul İLKELLİKTİR.

Toplum bilmeli ki 26.2.2018 tarihinde bir yönetmelik çıkarıldı.

Bu yönetmeliğin bir maddesi şöyle: “Ev hayvanı sahibi ev hayvanlarının kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip kişiliği ile ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüğüne süresi içinde bildirmekle sorumlu ve yükümlüdür. Ev hayvanı sahibi bu yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeni ile oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Ev hayvanı sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup EV HAYVANLARINI TERK EDEMEZLER.”

Haberin Devamı

Bu yönetmeliğe göre de hayvanlara pasaport çıkarılacaktır. Bir tarafta pasaportlu evcil, diğer tarafta ‘ev hayvanları terk edilemez’ hükmü.

Bir başka tarafta ‘köpeğini evden atacaksın’ kararı. Böyle bir çelişki kabul edilemeyeceği gibi, böyle ‘hayvanı evden at’ gibi bir mevzuat ilkelliktir.

Bu ilkellikten kurtulmalıyız. Bu mevzuat çok acemice hazırlanmıştır. Her zaman sorduğum soruyu tekrarlamak isterim.

Binalarda evcil hayvan beslenemeyecek ise kafeste kuş da akvaryumda balık da beslenemeyecektir.

Böyle bir saçmalık olur mu?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder