Tamer Heper Evin sahibi var
HABERİ PAYLAŞ

Evin sahibi var

Haberin Devamı

Annemler yıllar önce Bulgaristan’dan gelmiş. Bir dostları ellerindeki parayı almış ve bir ev gösterip “Burada oturun” demiş, onlar da oturmuşlar. Evin kime ait olduğunu bilmiyorlar. 60 yıl geçmiş annem de babam da vefat etti . Biz de tapuya gittik ve bu evin bize evi veren kişinin teyzesinin adına kayıtlı olduğunu öğrendik. Evi onarmak istedik tarihi esermiş biz onaramazmışız, sahibi onarırmış. Peki annemler ve sonra biz 60 senedir bu yerde oturuyorsak burada hakkımız yok mu? A.E.

Tahmin ediyorum ki size “Uzun zaman oturduğunuz eve sahip olursunuz, bunun için dava açın” falan dendi, sizin de aklınız karıştı. Sizin olayınızda bu ihtimal yok. Kanunlarımızda iktisabi mürurzaman denilen bir husus var, bazı özel şartlar altında bir gayrimenkulü kullanan kişi şartlara göre bazı hallerde 10 yıl bazı hallerde 20 yıl sonra o gayrimunkulün adına tescilini mahkemeden talep edebilir.

[[HAFTAYA]]
Ancak bunun için ya o gayrimenkul talep eden kişi adına tescil olunmuş olmalı, bazı hallerde de malikinin kim olduğu anlaşılamamalıdır. Sizinkinde bunlardan hiçbiri yok. Tapuda malikinin kim olduğu bilinen bir evde uzun süre oturmuşsunuz, hepsi bu. Para ödemeden oturduğunuz süre kârınız. Bugün ev hâlâ o hanımın, hanım ölmüş ise mirasçılarının. Üstelik tarihi esermiş, derecesine göre binaya müdahale de sınırlı. Bu durumda oturmaya devam etmek dışında yapabileceğiniz bir şey yok.

Adınıza tescil yok mu?

Biz üç yıl önce iki daire satın aldık, birini kısa bir süre sonra sattık, ikincisini kiraya verdik. Daireleri satın aldığımız kişiler çevrelerindeki kişilere senet vermiş, bunları kırdırmış bizi borçlu göstermiş, mahkeme de evimize tedbir koydu. Bunu nasıl yaparlar, öyle her gelene tedbir verilir mi? S.A.


Okuyucum bayağı sıkıntıda. Evinin üzerine tedbir konuldu ise sıkıntıda olmasını da anlıyorum. Ancak olaylar anlattığı gibi değil. Çünkü birileri borçlanacak ama onun borcu için okuyucumun evine tedbir gelecek, böyle bir şey olmaz. Şayet “Evi alırken evin taksitleri için bono verdik” dese mesele tamam, bunu anlarım ama evi satanlar birilerine borçlanıyor, sonra bunların evine tedbir geliyor. Bu ifadeden tek mana çıkar. Evi aldılar ama tapuda üzerlerine tescil ettirmediler. Ev tapuda halen satıcı üzerine görülüyor, satıcı borçlanıyor, alacaklılar da tapuda üzerinize geçirmediğiniz eve tedbir (muhtemelen ihtiyati haciz) koyuyor. Mesele bu ise evi alıp tapuda üzerinize geçirmeyişinizin sonucudur. Yapılabilir ve işiniz zordur. Ama bu bir ihtimal, çünkü mektubunuzdan çok açık bir bilgi alamadım. Bunun dışında, bir gayrımenkulün mülkiyeti ihtilaflı ise mahkemeler böyle bir davada tedbir kararı verir. Şayet sizinkinin de mülkiyeti ihtilaflı ise tedbir kararı normaldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder