Tamer Heper Evlat reddolunamaz
HABERİ PAYLAŞ

Evlat reddolunamaz

Haberin Devamı

Annesinin ölümü ile annesinden Emekli Sandığı’ndan maaş bağlanan kızımı evlatlıktan reddetmem halinde bağlanan maaşın durumu ne olur? Mirasımdan yararlanmasını istemediğim takdirde maaşı kesilir mi? N.G.

Temenni ederim ki soruyu ben yanlış anlamışımdır. Çünkü yanıt vermek için epeyce ter dökeceğe benzerim. Annesinin ölümü ile maaş bağlanan kızınız derken, bu mektubu nereden yazdığınızı merak ettim, yeni 4G ahiretle bağlantı kurmaya henüz başlamadı, tüylerim diken diken: Bu birinci soruyu iyisi mi geçeyim ikinci daha tutarlı. Önce şunu hatırlatayım.

[[HAFTAYA]]

Hukukumuzda evlatlıktan reddetme diye bir işlem yoktur. Ana-bba-evlat ilişkisi doğumla kurulur ölümle biter. Hatta ölümden sonra hukuken devam eder. Dolayısı ile evladınızı bir gün reddetme hayali ile yaşamayın. Bu birincisi. İkincisi. Bazıları evlatlıktan reddetmeyi mirastan mahrum etme anlamına kullanıyor. Mirastan mahrum etmek kısmen mümkün. Çünkü evladın mirasta mahfuz hissesi var. İstisna olarak tümü ile mahrum etmek mümkün ama bunun için yasanın aradığı çok ağır şartlar var. Örneğin mirasına konmak için ana-babası veya çok yakınlarına karşı ağır bir suç işleme hali gibi. Bu gibi şartlar varsa ancak mirastan mahrumiyet söz konusu. Bunun dışında yasal olarak hak kazandığı kamu gelirleri devam eder, hatta mirasçı mirası reddetse bile kendisine yasal olarak bağlanacak dul, yetim maaşı gibi maaşların ödenmesi devam eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder