Tamer Heper Fesih süresinde mi?
HABERİ PAYLAŞ

Fesih süresinde mi?

Haberin Devamı

Kiracım 15 günlük kira parasını ödemeden, eve zarar vererek bir ay önceden haber vermeden çıkıp gitmiş. Buna karşı ne yapabilirim? S.E.

Sizin kiracıdan alacak hakkınız doğmuş. Bunlar nereden doğmuş? Birincisi, 15 günlük kira alacağı. İkincisi, evdeki hasar bedeli. Şayet kiracının vermiş bulunduğu teminat varsa öncelikle bu teminattan karşılayacaksınız. Teminat yoksa kiracınızın yeni adresini bulup aleyhine icra takibi yapacaksınız. Takibe itiraz olunursa iş mahkemeye yansıyacak. Bu bilinen kısım. Bir de benim tarafımdan bilinmeyen kısım var. O da şu: Diyorsunuz ki bir ay önceden haber vermeden çıkmış.

[[HAFTAYA]]
Şayet dönem sonunda çıktı ise yukarıda anlattıklarımdan başka yapacak bir şey yok. Zira kiracı 15 gün önceden haber vermek kaydı ile sözleşmeyi feshedip çıkabilir. 15 günden daha kısa süre kalmış ise o sözleşme artık bir yıl daha uzamıştır. O halde bakılacak bir husus daha var. Şayet sözleşme uzamış olmasına rağmen çıkmış ise veya sözleşme son bulmadan, ortalarda bir yerde çıkmış ise bu halde aynı şartlarla bu yeri yeniden kiraya vermek için geçecek süre kadar size kira bedeli borcu vardır. Mahkeme bilirkişiye “Bu yer aynı şartlarla ne sürede kiraya verilir?” diye sorar. Gelen yanıt bir ay ise kiracının size bir aylık kira borcu daha vardır. Gelen yanıt iki ay ise kiracının size iki aylık kira borcu daha vardır. Alacağınıza bu bedeli de ekleyeceksiniz

Arkadaş tacir mi?

Bir arkadaşım boşanmak üzere. Evlilik birliği içinde banka kredisi almışlar ama ödeyemiyorlar. Borcunu ödemek için evi satamıyor çünkü evin metro çalışması nedeni ile yıkılma ihtimali var. Bu arkadaşım iflasını isteyebilir mi? E.S.


Bir kimsenin iflas edebilmesi için öncelikle tacir olması lazım. Tacir olmayan biri banka kredisi borcunu ödeyemediği için iflasını isteyemez, iflas edemez. Tacir olan biri borca batık ise iflasını isteyebilir bu tamam ama gördüğünüz gibi ön şart tacir olmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder