Tamer Heper Haklarınızı sonuna kadar kullanın
HABERİ PAYLAŞ

Haklarınızı sonuna kadar kullanın

Sitemizde çıkma balkonlarını kapatanları dava ettim. Davalılardan üçü avukat tutmuş. Avukat dava esnasında, çıkma balkonların projeye aykırılığının belediyenin meselesi olduğunu, davacının da balkonunun kapalı olması nedeni ile açtığı davada kötü niyetli olduğunu ileri sürdü ve davam reddoldu. Şimdi kararı temyiz etsem bir yararı olur mu, yoksa boşuna mı uğraşıyorum? S. C.

Balkonların kapatılması iki mevzuatı ilgilendiriyor. Biri belediye mevzuatı. Belediyelerin, özellikle ‘çıkma balkon’ tabir edilen balkonların kapatılmasına doğrudan müdahale etmesi gerekiyor. Ancak bazı belediyeler “yarın bu adamdan oy isteyeceğim niye küstüreyim” diye bazı belediyeler de “İşim başımdan aşmış bir de bununla mı uğraşacağım” diye bu işlere bakmıyor. Ancak ikinci bir mevzuat var ki bu da Kat Mülkiyeti Mevzuatı. Bu mevzuatta, birilerinin dava açması ve mahkemeden eski hale getirilmesi kararı alması gerekiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kat Mülkiyeti Kanunu çıktığından bu yana proje dışı yapılan her şey için eski hale getirme kararı verildi. Bunlar arasında karakteristik davalar, balkon kapatma davaları. Gömme balkon-çıkma balkon ayırımı belediye mevzuatındaki bir ayırım, bu hususun sizin davanızda yeri yok. Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nda gömmeye-çıkmaya bakılmaz, tasdikli projeye bakılır. Bir yapı tasdikli projeye aykırı ise yıkılır, kaldırılır eski hale getirilir. Bu husus yerleşmiş kararlar dairesinde böyledir. Yine bu davalarda zaman aşımı olmadığı gibi kötü niyet iddiasında da bulunulamaz. Ben her zaman söylediğim gibi dosya içeriğini bilmeden size ‘mahkeme kararı yanlıştır’ diyemem ancak kesinlikle temyize başvurun diyebilirim.

Bu sese kulak verin

Bugün değişik ama önemli bir isteğe yer vermek istiyorum. İstek mektubu şöyle başlıyor: “Bizler Kırşehir Kaman Kargınyenice Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik vazifesini yürütmekteyiz.” Bu tanıtımın ardından da okullarında kitap eksiği bulunduğunu, oysa kendilerinin okuyan bireyler yetiştirmek istediklerini, öğrencilerine okumanın bir zaruret olduğu gerçeğini aşılamak istediklerini ifade ediyorlar ve kitap talebinde bulunuyorlar. Bu son derece medenice tavırlarından dolayı kendi adıma kutluyorum. Elbette okumak her şeyin başı, biz, ne yazık ki yıllar yılı çocuklarımıza okumak değil ezberletmek üzerine kurulu bir eğitim verdik. Bilinçli bir şekilde konuşarak ifade etmek yerine önlerine konulan dört veya beş şıktan birini işaretlemeleri düzenini getirdik. Her gün ayrı bir yarışa sokup sinir hastası yaptık. Bu ümitsiz eğitim sistemi içinde böyle taleplerde bulunup öğrencilerini okumaya, öğrenmeye, müspet bilime, sebep sonuç ilişkisi kurmaya yönlendiren eğitimcilerin varlığını görmek beni etkiledi. Bu nedenle onların isteği ile okulun adresini veriyorum. Bu isteği geri çevirmeyin. Kitap gönderilecek adres şu: Kargıyenice Kasabası, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Kaman/Kırşehir. Bu istek karşısında bu okulumuza kitap akacağını umuyorum, şimdiden teşekkürlerimle.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder