Tamer Heper Hatalı girişim
HABERİ PAYLAŞ

Hatalı girişim

Haberin Devamı

Sitemiz 600 konutluk 15 bloktan oluşuyor. Sitede merkezi sistem ısınma varken ferdi ısınmaya geçme talebi oldu. Gereken 600 imza toplanmadı ama toplanmış gibi bir söz yayıldı ve şimdi daireler merkezi sistemle bağlı kolonları kesip ferdi ısınmaya, kombiye geçmeye başladı. Bunun sonu ne olur? l. İ.Ş


Sitenizde ısı sisteminin değiştirilmesi için tam iştirak lazım. Zira okuyucum mektubunda toplam inşaat alanının 2000 metrekareden fazla olduğunu söylüyor. Zaten tariften de anlaşılan o. Böyle bir durumda kararın tüm bağımsız bölüm malikleri tarafından alınması gerekiyor. Böyle bir karara kendisi katılmadığı için, böyle bir karar alınsa bile geçersizdir. Yani bir karar gerçekten varsa bile geçersizdir. Ayrıca 600 haneli bir sitede tam iştirakin sağlanmasının neredeyse imkansız olduğunu ben tatbikatta gördüm. Dolayısı ile okuyucumun sitesinde yapılan iş yasaya aykırı.

Bina soğuk olur

Üstelik menfaatlerine de aykırı. Zira kombi modası çıktığı ilk yıllarda ben, bunun maddi yararı olmayacağını, yakıt bedelinden tasarruf sağlamayacağını defalarca yazdım ve dediğim çıktı. Kombi yakıttan tasarruf sağlamıyor. Çünkü bir dairenin ısınabilmesi için önce binanın ısınması lazım.

Bina ısınmadığı müddetçe daire ısınmaz. Merkezi sistem önce binayı ısıtır, sonra dairelerin içi ısınır. Kombide bu yoktur. Siz zorla dairenizi ısıtmaya çalışırsınız ama bina soğuktur, kombiyi kıstığınızda daireniz anında soğur. Hele hele yan komşunuz veya alt komşunuzun kombisi kapalıysa sizin ısınmak için iki misli yakıt harcamanız gerekir.

Onun için kombi ekonomik değildir. Nitekim yeni binalarda merkezi sisteme dönüldü. Yani merkezi sistemi iptal edip kombi alanlar kışın pişman olacak

Fiili durum sıkıntılı

Peki ne yapılabilir? Bir binada yapılan iş yasalara aykırı ise mahkeme marifeti ile eski hale getirilmesi talep edilir. Mahkemece bilirkişi marifeti ile inceleme yapılır, yasalara aykırı olduğu kanaati hasıl olursa eski hale getirme kararı verilir. Bunun için yapılan masraf davalılardan talep edilir. Hukuken durum bu ama öyle durumlar vardır ki artık geri dönüş çok zordur.

İşte sizinki öyle. Şayet 600 dairenin büyük bölümü sistemi iptal etti ise artık iptal sadece o dairelerde değildir, sistemin tamamı iptal olmuştur ve eski hale getirmenin maliyeti ve her meskene girerek bağlantı yapılması neredeyse imkansızdır.

Sanki fiilen dönüşü olmayan bir yola girilmiştir. Şayet sitede sıkıntı yaratmayacak ise sistemi bozanlar aleyhine maddi tazminat davası düşünülebilir. Ancak en büyük ceza bu kış gelecektir. Kombi nedeni ile daha büyük masraf olacaktır, kuruluş masrafı cabası olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder