Tamer Heper Her zaman birer yıl uzar
HABERİ PAYLAŞ

Her zaman birer yıl uzar

Beş yıllığına bir işyeri kiraladım. Beş yıl dolduktan dört ay sonra malsahibi benden yeni kira sözleşmesi ve kiraya yüklü bir zam istiyor. Yeni sözleşme yapmazsam ne olur? Sözleşmem beş yıl daha uzadı mı? Yoksa malsahibi beni çıkarır mı? L.M.

Bir kira sözleşmesi bir yıllık da olabilir beş yıllık da olabilir daha farklı süreler için de yapılabilir. Süresi ne olursa olsun, süresi dolan kira sözleşmesi kendiliğinden sadece bir yıl uzar.

[[HAFTAYA]]

Yani beş yıllık sözleşme bitiminde beş yıl uzar, üç yıllık sözleşme bitiminde üç yıl uzar diye bir kural yok. Süre ne olursa olsun bitiminde sözleşme bir yıl uzar. Üstelik sözleşmenin süresi doldu diye kiralayanın kiracıyı çıkarma hakkı yoktur. Yine sözleşmenin süresi doldu diye yeni bir kira sözleşmesi yapma mecburiyeti de yoktur. Eski sözleşme aynı şartlarla bir yıl daha uzar, böylece şartları da bellidir. Sözleşmenin süresinin dolması halinde kiracı çıkarılamaz dedim ya, evet kiracıyı çıkarılamaz, kiracının çıkarılabilmesi için kanunlarımızda yazılı tahliye nedenlerinden birinin bulunması şarttır.

Haberin Devamı

Galiba durum çok fena değil

Arsa tapulu bir binada oturuyorum. Bina 200 metrekare arsa üzerinde, katların hisseleri belli. Benim de elimdeki tapuda hissem belirlenmiş. Ancak kat mülkiyetine geçemiyoruz, çünkü balkonlar içeri alınmış. Hayatımda alabileceğim tek daire bu. Bu durumdan nasıl kurtulur da kat mülkiyetine geçeriz? E.M.

Sizin durumunuzun ne olduğunu tam olarak anlayıp anlatabilmek için tapunuzun görülmesi şart. Çünkü anlattıklarınızdan iki ihtimal çıkıyor. Birincisi arsadan hisse alarak bütün binada arsa payı oranında malik olmak. Bu hiç tavsiye edilen bir durum değildir. Zira hiç kimsenin dairesi müstakil, kendine ait değildir. Herkes herkesin dairesine ortaktır ki hiç istenmeyen bir durumdur. Bu halde ne yaparsınız? Ancak binadaki projeye aykırılıkları giderir, iskan izni talep eder, iskan iznini alır, kat mülkiyetine geçersiniz. Kurtuluşun tek yolu bu. İkinci ihtimal, ki anlattıklarınızdan sanki bana bu durum ağırlıklı gibi geliyor, sizin elinizdeki tapu kat irtifak tapusu. Çünkü kat irtifak tapusunda, cinsi hanesinde arsa yazar. Bu da vatandaşın aklını karıştırır. Tahmin ettiğim gibi elinizdeki kat irtifak tapusu ise siz tek başınıza dairenizin sahibisiniz, çok endişe edecek bir durum değil. Kat irtifak tapusu olup da anayapının üçte ikisi kullanılıyor ise bu halde o binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Ancak aslolan kat mülkiyetine geçmektir ama yukarıda anlattığım gibi siz binadaki projeye aykırılıkları gidermedikçe ve iskan izni almadıkça kat mülkiyetine geçemezsiniz. Şayet balkonların kapatılmış olması sizi rahatsız etmiyorsa kat irtifak tapusu ile kullanmaya devam edeceksiniz, çok da kötü bir durumdasınız diyemeyeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder