Tamer Heper Hesap doğru mantık yalnış
HABERİ PAYLAŞ

Hesap doğru mantık yalnış

Binamız 4 kat. Her katta bir daire ve hepsinin ruhsat ve iskanı var. Her kat 154 metrekare. İlk kat dükkan ve başından beri (154+28= 182 metrekare ve 1989’da iskan alınırken sunulan cephe resimlerinde bu 28 metrekarelik çıkıntı (eklenti) görülüyor! Ama belediye “Bizde bu eklenti görünmüyor” diyor. Ek yapı dükkana bitişik. Aradan duvarı kaldırınca su ve elektrik almama gerek olmayacak. Müracaat ettiğimde benden 10 bin TL civarında istenince, ilçe, il kadastro ve il cevre müdürlükleri ile görüştüm. Hepsi bu miktara yakın hesapladı. 182 metrekarenin tamamını kaçak olarak hesaplıyorlar. Oysa kaçak görülen miktar 28 metrekare. Bu hesap hukuken doğru mu? Bu cezayı ödedikten sonra tapuya da aynı miktarı ödemem gerekiyormuş. Başka masraf (mimar, haritacı v.s.) çıkar mı? ● D.A.

Haberin Devamı

Okuyucumun sorusu görüldüğü gibi detaylı ve sorusunda da son derece haklı. Binada proje dışı alan 28 metrekare. Kendisi bunun için imar affına başvuracak ama çıkan rakam yaklaşık 10 bin TL ve kendisine ben hayırlı bir haber veremeyeceğim. Zira yasaya göre hesap doğru. Nedeni de şu: İmar affına başvurulduğunda sadece kaçak olan alan için para alınmıyor. Binanın tüm kapalı alanları hesaplanıyor meskenlerde bunun yüzde 3’ü oranında para yatırılması gerekiyor. İşyerinde yüzde 5. Biraz mübalağa kabul edebilirsiniz ama okuyucumun binası 4 kat. Ya gökdelen olsaydı?

★ ★ ★ ★ ★

Bir de tapuya kayıt sırasında bir o kadar daha diyor, evet tapuya kayıt ettirme fırsatı olursa bir o kadar daha... Tapuya kayıt ettirme fırsatı diyorum ya, bence buna fırsat olmayabilir. Zira affa tabi olmayacak yerler yasada belirlenmiş, bunların arasında özel mülkler de var. Bir binada bağımsız bölümlerin maliklerinin müşterek malı, yani özel mülk. Bu durumda af kabul edilmeyebilir ve bu durumda verilen 10 bin TL de boşa gidebilir. Bu husus yasada ve yönetmelikte net değil ama affa girmeyeceklerin açıklandığı madde böyle.

Geçen gün yazımda bir husustan daha söz ettim, yeri geldi hatırlatayım. Bu af idari işlemler ve cezaları affediyor. Ya adli işlemler, örneğin mahkemelerin verdiği eski hale getirme kararları. Bunlar affa dahil değil, akıllarda bulunsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder