Tamer Heper İhtimaller muhtelif
HABERİ PAYLAŞ

İhtimaller muhtelif

Haberin Devamı

Eşimin de benim de ikinci evliliğimiz. İkimizin de ilk evlilikten birer çocuğumuz var. Eşimin bir dairesi var. Bu durumda eşim önce vefat ederse ilk evliliğimden olan kızım mirastan pay alır mı? Bu durumda miras nasıl paylaşılır? Benim önce vefatım halinde kızım pay alır mı? Bu daireyi ortak yapsak durum ne olur? Bu paylaşım nerede yapılır? H. B.

Önce genel durumu söyleyeyim. Eşlerden birinin önce ölümü halinde mirasçısı sağ kalan eş ve ölenin yakınlarıdır. Yani sağ kalan eşin ilk evliliğinden olan çocuğu mirasçı değildir. Ona olsa olsa dolaylı yoldan miras kalır. Şöyle: Kabul edin ki daire sahibi eşiniz önce vefat etti.

Size ve ilk evliliğinden olan çocuğuna bu daire miras kaldı. Sonra sizin ölümünüz üzerine size miras kalan bölümden sizin ilk evliliğinizden olan çocuk yararlanır. Ancak eşinizin önce ölümü nedeni ile sizin ilk evliliğinizden olan çocuğa miras kalmaz.

TAPU DAİRESİNDE YAPIN

Önce siz vefat ederseniz ve eşiniz sizden sonra vefat ederse, eşinizin ölümü ile sizin ilk evliliğinizden olan çocuğa mirastan pay düşmez. Daireye ortak olursanız, her kim ölürse ölsün, miras yarı hisse olarak bölüşülür.

Bu durumda ölenin yarım olan payı, 1/4 eşe ve 3/4 kendi evladına kalacak şekilde paylaşılır. Şayet bahsettiğiniz evde yarı hisseye sahip olmak üzere bir hukuki işlem yapacaksınız bunu ilgili tapu dairesinde yapacaksınız. (Şimdi bilgisayar kayıtlarının tanıdığı imkan dahilinde farklı tapu dairelerinde de yapılabiliyor.)

KİMİN ÖLECEĞİ BELLİ DEĞİL

Ancak her zaman söylediğim bir sözü tekrar hatırlatmak isterim. Böyle geleceğe bağlı, özellikle ölüme bağlı soruları yanıtlamakta sıkıntı yaşıyorum.

Ölüm fikrine tabi yaşamaktan hoşlanmıyorum. Birinin ölümüne bağlı yanıtlar da beni sıkıyor. Ayrıca düşünmek bile istemiyorum ama aile fertlerinden kimin önce öleceği belli değil. Bu nedenle sonuç çok değişken olabiliyor. Bu konuda ihtimaller pek çok. Okuyucumun sorusuna ancak bu kadar yanıt verebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder