Tamer Heper İhtiyacınız olduğu kesin
HABERİ PAYLAŞ

İhtiyacınız olduğu kesin

2004 yılında bir binada daire almak istedim. Bina bir bodrum, zemin ve dört kattan müteşekkildi. Ben toprak tapusu ile bir daireyi aldım. Sonra yıllar geçti kat irtifak tapusu çıktı. Anlaşıldı ki bina iki dükkan bir daire. Gerisi kaçak. Biz de bu dairelerde altı ortağız. Şimdi tapu iptal davası açtık, ancak ikinci celseye gelindiğinde duruşmaya girmememiz gerektiği söylendi. Bu söylenen doğrumu? Bu dava kazanılır mı, kaybedilir mi? F.T.

Çok sıkıntılı bir durumdasınız. Ancak sizin durumunuzda olan çok kimse var. Bunun sebebi de toprak tapusu denilince neyin anlaşıldığını bilmemekten kaynaklanıyor. Doğrusu toprak tapusu denilince anlaşılması gereken, arsa tapusudur. Bir daire alınacakken size arsa tapusu verildiğinde bu demektir ki binanın bulunduğu yerdeki arsaya belli bir hisse ile ortak oldunuz. Üzerine yapılacak binada da tüm binaya aynı oranda hissedar olacaksınız. Ancak istenilen bu değil ki. Sizin istediğiniz bu binada bir daireye sahip olmak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ama topraktan yani arsadan hisse alırsanız istediğiniz daireye sahip olamazsınız. Olayınızda olduğu gibi tüm binaya hisseniz oranında ortak olursunuz. Ancak halk arasında adı toprak tapusu olan ancak hukuki vasfı kat irtifak tapusu olan tapu ile daire alacaksınız. Bu halde ancak dairenize sahip olursunuz. Bunun ayırımını da çoğunlukla hukukçular veya bu işle yakından ilgili olanlar yapar. Sade vatandaş yapamaz. Bu açıklamadan sonra geleyim sizin olayınıza. Siz dahil birkaç kişiye arsadan hisse satılmış. Siz bunun üzerine yapılan yapının yasal bölümüne hep birlikte ortaksınız. Bu satışın doğal sonucu bu. Ancak inşaatı bitmiş bir yapı için kat irtifakı da kuramazsınız. Burada da bir yanlışlık var. İskan izni alınamayacak bir binada da kat mülkiyeti kuramazsınız. Yani hata halen sürüyor. Tapu iptal davası size ne kazandıracak doğrusu pek anlamadım. Bu dava içinde “benim tapu kaydımı iptal et ödediğim parayı iade et” talebi var. Ancak çok kolay olmayan bir yola girmişsiniz, belki duruşmaya girmemeniz bunun için önerilmiş. Bu kadar uzaktan açık bir şey söyleyemeyeceğim ama bir hukukçuya ihtiyacınız olduğu kesin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder