Tamer Heper İki ayrı işte çalışmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

İki ayrı işte çalışmışsınız

Bir şirketin güvenliğini sağlamak üzere bir güvenlik şirketinin elemanı idik. Şirket tersane ile anlaşamamış, tersaneden el çekti, bizim de işimize son verdi. Bizi tanıyan tersane bizi işe aldı. Ancak biz alacağımızı alamadık. Bir de bizi 1 Eylül 2009–2 Eylül 2009 tarihleri arasında bir gün çalıştı göstermiş. Haklarımızı alamıyoruz. Dava açsak alır mıyız? R.U.

Okuyucumun anlatımı aynen yukarıda aldığım gibi. Yani hangi işe ne zaman girmiş, hangi işten ne zaman ayrılmış, ikinci işe ne zaman girmiş, şimdi haklarını kimden alamıyor, doğrusu ben de anlamadım. Ancak okuyucuma genel bir bilgi vereceğim muhtemelen işine yarar. Öncelikle güvenlik şirketi okuyucumun işine sebepsiz yere son vermiş. Şirketin kendine göre sebebi var. Bir işi bırakınca bunlara ücret vermek zoruna gitmiş ve işlerine son vermiş. O halde okuyucumun ve arkadaşlarının yasadan doğan kıdem ve ihbar tazminatı gibi alacaklarını talep hakkı var. Bu tamam. Güvenlik şirketinden iş akdi bitirilince okuyucum ve arkadaşları tersaneye işçi olarak (yine güvenlikçi olarak) girmişler. Bu artık ayrı bir iş ve ayrı haklar söz konusu. Ancak işte çalıştırdığı halde bir gün çalışmış gibi gösteren işyeri hangisi işte bunu bilemiyorum. Ancak hangisi olursa olsun, dava açarak ve dava sırasında yasal delillerle, örneğin tanıkla, çalışıldığı süreler belgelenerek bu bildirilmeyen dönemin çalışılan süreden saydırılması mümkündür.

Haberin Devamı

Faturaları ibraz edin

Babamın borcu nedeni ile eve haciz geldi. Ev eşyasını alıp götürdüler. Ancak bu eşya eve lazım. Ben kendi adıma beyaz eşya aldım, faturasını da kendi adıma kestirdim. Şimdi bunları haczedebilirler mi? A.B.

Haciz işlerinde kural borçlunun malvarlığının haczidir. Birinin borcu için bir başkasının malı haczedilmez. Bu şu demek. Borç babanızın. Babanızın borcu için çocuğunun yani sizin mallarınız haczedilmez. Ancak aslında babanızın olup da mal kaçırmak amacı ile sizin gibi gösterilen mallar haczedilebilir. Buna örnek hayatında hiç para kazanmamış küçük çocuğun üzerine mal almaktır. Şayet siz çalışan biri iseniz ve aldığınız malların parasını karşılayacak gelire sahipseniz ve de haciz uygulamak için gelindiğinde bu faturaları ibraz ederseniz haciz işlemi yapılmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder