Tamer Heper İki ayrı yasa uygulanabilir
HABERİ PAYLAŞ

İki ayrı yasa uygulanabilir

Haberin Devamı

İstanbul Avcılar’daki arsam hakkında üniversite istimlak kararı almış. Yıllar önce alınan bu karar için bize herhangi bir tebliğ gelmedi. Bugüne kadar da herhangi bir bedel ödenmedi. Üzerine herhangi bir inşaat yapılmadı. Bu arsanın durumu ne olur? E.E.

İstimlak yıllar önce farklı yapılırdı, şimdi farklı yapılıyor. Sizin bahsettiğiniz yıllarda yani 1983 yılından önce istimlak yapılırken önce kamu yararı kararı alınır, bir komisyon oluşturulur, değer tespiti yapılır, sonra bu para bankaya yatırılır ve gayrimenkul sahibine tebligat yapılırdı.
Sonra itiraz edip etmediği beklenir, itiraz edilmezse istimlak kararı kesinleşir ve arazi tescil edilirdi. Şimdi bu sistem değişti. Ancak sizinki eski sisteme tabi. Yani istimlak kararının kesinleşmesi için size istimlak kararının tabliği şart.
Bu tebligattan sonra iki yasal yolunuz olur. Ya idari dava açarsınız istimlak kararının iptalini istersiniz veya istimlak bedelinin artırılması talebi ile adliye mahkemesinde dava açarsınız. Size bir tebligat yapılmadı ve bu hakları kullanma imkanınız yaratılmadı ise istimlak işlemi tamamlanmamıştır.
Dolayısı ile gayrimenkul sizindir. 1983’ten sonra bugün istimlak kararı almak için istimlak yapacak kurumun önce sizinle fiyat konusunda pazarlık yapması, uzlaşma olmazsa mahkemeye başvurması gerekiyor. Mahkeme bilirkişiye değer tespiti yaptırıp, bu değeri bankaya yatırmalı, sonra mahkemeden gayrimenkulün tesciline dair karar alması gerekir.
Değer tespiti 1983 tarihine kadar yapılmadı ise artık bundan sonraki işlemler yeni yasaya göre yürütülmelidir. Bugün durumunuzun bunlardan hangisine girdiğini tapu kütüğünün tetkikinden anlayabilirsiniz.

Para haksız alınmış
Bir telefon operatöründen diğerine aktarıldık. Bu benim isteğimle olan operatör değişikliği değildi. Bu değişimden sonra öyle bir fatura gelmeye başladı ki ödemek mümkün değil. Araştırdım meğerse devrede bir başka kuruluş varmış . Bu kuruluş ne yapar, benimle ilgisi nedir anlamadım. Benim operatörüm de “O firmayla işini hallet bizi ilgilendirmez” diyor. Ne yapayım? P.Y.

Bu operatörlerin faturaları konusunda henüz ben de işin içinden çıkamadım. Bir takım tarifeler veriyorlar ama sonunda yine de yüklü fatura görüyorum. Sizinkini ise ilk defa duyuyorum.
Burada isim veremediğim için elbette okuyucularım hangi operatörden bu üçüncü şahsa muhatap olduklarını anlamayacaklar ama faturası yüksek gelenlerin bu hususu kulak ardı etmemelerini hatırlatmakla cevabıma geçeyim. Sizinle bağlantılı olan sizinle sözleşme yapan operatördür.
Bunun dışında bir firma araya girip de sizin ödediğiniz paradan pay almışsa bu sözleşme dışı haksız bir tahsilattır. Dolayısı ile geri alma talebiniz olabilir. Bunun için müracaat edeceğiniz yer de tüketici mahkemeleridir. Tüketici mahkemelerine başvuru kolaylığı vardır, davayı harçsız açarsınız, dolayısı ile başvuruda bulunmakta ihmal göstermeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder