Tamer Heper İki ihtimal de mümkün
HABERİ PAYLAŞ

İki ihtimal de mümkün

Dedem, gayrımenkul varlığını amcamlardan birine satış gösterip devretmiş. Babamla birlikte üç kardeş bunu dedemin ölümü ile öğreniyorlar. Zira bir tek gayrimenkul onlara kalmadı. Tamamı satışı kabul eden tek amcama kaldı. Bu durumda babam ve diğer amcalarım haklarını kaybetti mi? ● B.Z.

Doğrusu tek bir yanıt olarak, ‘babanız ve diğer amcalar miras haklarını kaybetti’ veya ‘etmedi’ diyemem. Nedenini açıklayınca, neden tereddütlü olduğumu anlayacaksınız.

Dede, oğullarından birini korumak amacı ile satış yapmış gibi gösterip bağış yapmış olabilir. Dede, parasını alıp bu yerleri oğluna satmış olabilir. Bu iki ihtimalin sonuçları farklıdır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şayet dede gayrimenkulleri bağış amaçlı verip de tapuda satış yapmış gibi gösterdi ise bu işte muvazaa vardır. Bu durumun ispatı halinde satış mahkeme kararı ile iptal ettirilebilir.

Ancak buradaki hadise, devrin gerçekte satış olmadığının ispatına bağlıdır. Bu nasıl ispatlanır, çoğunlukla alıcı olan oğulun bu yeri para verip alabilecek madde gücü bulunmadığı iddiasına yer verilir.

Gerçekten de satış tarihinde bu kişi şayet hiç çalışmamış ise (örneğin öğrenci ya da askerliğini yapmakta ise) ve bu tarihe kadar kendisine gerek iş hayatı gerekse miras gibi nedenlerle hiç maddi imkan sağlanmamış ise bu parayı ödemediği izlenimi edinilir. Bunun dışında olayın özelliğine balı olarak sair yasal delillere de elbette başvurulabilir ve iddia ispatlanırsa satış iptal edilir. Herkes miras payına sahip olur.

★ ★ ★ ★ ★

Şayet evlat gerçekten para verip bu yeri satın aldı ise bu durumda dedenin malvarlığından gayrimenkul çıkmıştır ama yerine nakit girmiştir ki terekede bir eksiklik yoktur.

Ancak parayı alan baba bunu harcamış da olabilir. Böyle bir durumda ise babanız konumunda olanların yapabileceği bir şey yoktur. Ancak tatbikatta büyük çoğunlukla böyle bir işlemin altında muvazaa çıkmaktadır. Yani satış gibi gösterilip bağış yapılmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder