Tamer Heper İki tür ortaklık birlikte olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İki tür ortaklık birlikte olabilir

Dedemizden oldukça geniş gayrimenkul miras kaldı. Biz beş kardeş kendi hissemizi paylı mülkiyete çevirdik ancak bizim dışımızdaki mirasçıların hissesi halen elbirliği mülkiyeti. Bizim hissemizi satmamız durumunda elbirliği mülkiyeti önalım hakkını kullanabilir mi? S.Ş.

***

Bizim kanunumuzda önalım (öncelikli alım) hakkını düzenleyen madde, bunu şöyle ifade eder: “Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.”

Haberin Devamı

Burada cümlenin başındaki paylı mülkiyet vurgusu özel olarak koyulmuştur. Zira zaten ikinci tür ortaklık olan elbirliği mülkiyetinde hisse satışı söz konusu değildir. Bir gayrimenkulde hisseleri belirlenmiş paylı mülkiyet sahibi ortak olabileceği gibi bir gurup elbirliği mülkiyetine sahip ortak da olabilir. Elbirliği ortağı olan biri kendi payını satamaz.

***

Okuyucumun olayında büyük bir gayrimenkul var. Burada bir grup paylı mülkiyet sahibi, bir grup kendi arasında elbirliği mülkiyeti sahibi. Ancak paylı mülkiyet sahipleri ile elbirliği mülkiyeti sahiplerinin tümü bir bütün halinde bu gayrimenkulde paylı mülkiyet sahiplerinin yanında paylı malik durumunda, yani tümünün belli bir hissesi var. Dolayısıyla paylı mülkiyet sahibi bir ortak hissesini üçüncü kişiye sattığında, elbirliği mülkiyeti sahiplerinin birlikte hareket ederek önalım haklarını kullanma imkanları olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder